Barbro, Anders og datsja.no

Barbro og Anders Nordrum www.datsja.no beredskapshagen foto roy myrland

Barbro og Anders Nordrum skriver www.datsja.no og driver det som et foretak. Det for å spre og dele erfaring og “handbåren” kunnskap om grønnsaksdyrking.

De to bor på Leira i Valdres og den mangfoldige og velskrevne bloggen kan du lese her.http://www.datsja.no/datsja/

Om “berdskapshagen” : http://www.datsja.no/beredskapshagen/

 

 

Frøpakken beredskapshagen www.datsja.no
Frøpakken beredskapshagen www.datsja.no

 

Ditt eget frølager på datsja.no

Beredskapshagen er et beredskapslager av frø for helt vanlige hjem. Sammen med instruksjonsheftet er den ment som en mulighet for mer selvberging i perioder med redusert mattilgang.

Til sammen inneholder pakken frø av 18 ulike grønnsaksslag, nok til over 200m2 med kjøkkenhage over to sesonger (400m2 totalt). Frøene ligger i plastbelagte aluminiumsposer, klare for nedfrysning og langtidslagring til andre tider.

Sortsvalget er gjort i samarbeid med fagveiledere for grønnsaker hos frøleverandøren Norgro på Hamar.

Beredskapshagen inneholder

  • En dyrkingsveiledning som tar utgangspunkt i at alt gjøres fra bunnen av, med enkle, tilgjengelige hjelpemidler. Både såing, småplanter i vinduskarmen, dyrking, gjødsling og lagring av grønnsaker blir belyst.
  • Frø til 18 grønnsaksslag. Frøutvalget tar utgangspunkt i forskrifter for frøberedskap for Nord-Norge, og med noen tillegg vi mener bør være med. Beredskapshagen inneholder to årspakninger for over 200m2 kjøkkenhage.

En årspakning inneholder ca antall frø:

5000 stk gulrot
200 stk hodesalat
250 stk kruspersille
350 stk dill
200 stk sukkerert
1500 stk reddik
20 stk tomat
20 stk agurk
10 stk squash

500 stk rødbete
450 stk kålrot
150 stk nepe
100 stk hvitkål
50 stk blomkål
50 stk knutekål
25 stk grønnkål
50 stk brokkoli
200 stk purre

Beredskapshagen koster 2 200 kr

Prisejusteringer kan forekomme mht frøpriser og kronekurs.

Begrepet “datsja” er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempet, men rik og bærekraftig arv.

Vi ønsker å være en bro mellom dine og våre egne parsell- og kjøkkenhage erfaringer, nye landsmenns impulser fra andre himmelstrøk og Øst-Europas fortsatt rike og levende datsjakultur. Til glede nå, – og til nytte for andre tider.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


1 kommentar


  1. Dyrkingen i fjor gikk greit, men lagringen mindre bra. Noen hang bare på kjøkken med jevn temperatur på litt over 20 grader. Noen i et mørkt uthus. Alle er nå ganske uttørket. Hva gjorde vi feil?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 − seven =