“Kappgraver” med snøen og kulda på Valdresflye

Beitostølen anlegg A/S Kroon maskin A/S Valdresflye nasjonal turistvein Valdresflya signalbygg elektrisitet foto Roy Myrland

Valdresflye skal det bygges nytt signalbygg langs nasjonal turistvei, der vandrerhjemmet før lå. Entreprenørene graver så fort de kan nå, for plutselige er det både uvær og snø, som tar over traseen der kabelgrøfta legges i her 1389 moh.

Beitostølen anlegg A/S Kroon maskin A/S Valdresflye nasjonal turistvein Valdresflya signalbygg elektrisitet foto Roy Myrland

Kabelen skal kobles på det eksisterende nettet på Bygdin 8 kilometer lenger sør og ca 350 høydemeter lavere. Det er firmaene Beitostølen Anlegg A/S og Kroon maskin A/S  som har entreprisen på denne jobben.

Om jobben på Valdresflye

Odd Arne Rødningen i Beitostølen Anlegg A/S forteller til nettavisa langsveien.no: -Vi har begynt å grave fra toppen for der kan det fort komme kulde og snø, som både holder og legger seg for vinteren. Dessuten smelter snøen seint og grunnvannet står høyt til langt utpå sommeren her oppe på platået. Odd Arne Rødningen har respekt for, og jobber i fjellet hele året. Han avslutter praten på grøftekanten slik:  -Været bestemmer, men vi skal være ferdige med jobben til oktober 2017, så foreløbig er vi i rute og og alt er vel, men skal du over fjellet nå i høst så sjekk føremeldingen først. Det kan skifte raskt og bli veldig glatt på få timer.

Åpning av Valdresflye våren 2015 i vidoen under:

Wikipedia skriver:

Valdresflye (også kalt Valdresflyi og Valdresflya) er en vidde i Øystre Slidre kommune i Oppland fylke. Vidda ligger helt øst i Jotunheimen.

Fylkesvei 51 går over vidda i nord–sør-retning. På det høyeste punktet strekker veien seg opp til 1389 meter over havet. Fjellovergangen er vinterstengt i perioden 15. desember til 1. april (eller palmehelgen dersom tidligere). Værforholdene gjør at avvik kan forekomme. I mellomsesongene er veien ofte nattestengt fra 20:00 til 8:00.

Midt på vidda, ved riksveien, ligger Valdresflya vandrerhjem.

Jotunheiemen

Jotunheimen er fjellområde i det sentrale Sør-Norge mellom Ottadalen i nord,Gudbrandsdalen i øst, Valdres i sør og Sogn i vest. Området har et areal på rundt 3500kvadratkilometer.

Her ligger de høyeste fjellene i Nord-Europa, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 464 m). Også de atten andre høyeste toppene på fastlands-Norge ligger i dette landskapet, med Vestre Tverråtind på 2 309m som den “laveste”. Deretter følger Snøhetta (Dovremassivet, 2 286 m) og Beerenberg (Jan Mayen, 2 277 m).

Jotunheimen nasjonalpark ble opprettet i desember 1980 med 1151 kvadratkilometer verna areal.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 + ten =