Dra té Hæljeroa! -Tidenes jubileumsfeiring på Søndersrødtunet!

Kjøpmann Dag Arild Bakken, MENY Søndersrødtunet. Søndersrød landhandleri Kjøpmann Dag Arild Bakken, MENY Søndersrødtunet.

Kjøpmann Dag Arild Bakken (bildet over)  på Søndersrødtunet (meny) ved Helgeroa og hans ansatte jubilerer og feirer “så det holder” denne uka og helgen. Gratis lunsjbord og smaksprøver,  i et utvalg og kvalitet som imponerer, venter kundene inne i butikken lengst ytterst PåNeset i Larvik kommune.  -Vi byr på skikkelige tilbud også, foruten at når kundene er ferdige med handelen, kan de fortsatt vinne gratis handel om de legger handlelappen i trekningsboksen, avsluttet kjøpmannen jubileumspraten.

For ordens skyld. Historien om butikken er skrevet Vigdis Bakken Hamre og er under annonsene her i artikkelen

TILBUD på Søndersrødtunet denne uka.
Jubileumstilbud på MENY Søndersrødtunet
Jubileumstilbud på MENY Søndersrødtunet

Tilbud MEny Søndersrødtunet helgeroa

Kjøpmann Dag Arild Bakken, MENY Søndersrødtunet. Søndersrød landhandleri  Kjøpmann Dag Arild Bakken, MENY Søndersrødtunet.
Kjøpmann Dag Arild Bakken, MENY Søndersrødtunet. Søndersrød dagligvare

 

Historien om et landhandleri

I 1932 meldte Ole Lorens Berg til Handelsregisteret om at han ”under firma Søndersrød Landhandel (…) agter at drive landhandel med utsalg fra min bopæl”.  Etter fire år solgte han landhandelen videre til Ole Bakken, som fikk med seg blant annet et sjokoladeskap, tre kaffebokser samt en pengekasse ”hvilkegjenstande alle er heftelsesfri”. Bakken var godt kvalifisert.  Han hadde jobberfaring fra landhandelen i Tvedalen, og Brunlanes Lensmannskontor utstedte i 1936 et handelsbrev til Bakken, hvor de skrev at han ”har godtgjort å være i besiddelse av de foreskrevne egenskaper, og meddeles herved næringsbrev på kjøpmannshandel i Brunlanes”.

 

Søndersrød Landhandel var en typisk landhandel på flere måter. Den ble etablert i kjøpmannens egen private bolig, hvor man gjerne tok i bruk en stue eller kjeller som handelslokale. På Søndersrød var det stua som ble benyttet til butikkdrift. Videre ble de aller fleste landhandlerier lokalisert ved et veikryss eller i nærheten av en kirke. Dette var steder der folk stadig var forbi, og det var således både praktisk for kundene samt at det gav kjøpmannen et stabilt og godt kundegrunnlag. Søndersrød Landhandel ligger som kjent i veikrysset på Søndersrød, et knytepunkt mellom Stavern, Larvik, Nevlunghavn og Helgeroa. Her var det, og er fortsatt, mye trafikk og var derfor et yndet sted å etablere et landhandleri.
Ole Bakken drev Søndersrød Landhandel sammen med sin kone Birgit. De to jobbet både sent og tidlig for å betjene kundene sine så godt de kunne. Vareutvalget i den lille butikken var imponerende. Vareopptellingsboken fra 1937 avslører at man kunne finne alt fra lampekupler, skibindinger og hestesko til mer tradisjonelle matvarer som egg, fiskeboller og tomtebrygg i landhandleriet. Og skulle man ha behov for å fornye garderoben sin litt, så fikk man tak i både slips, strømpestropper og kjoletøy hos kjøpmannen på Søndersrød.
Landhandelen til Ole Bakken fortsatte å utvikle seg, og det ble foretatt en rekke utvidelser og påbygg. Likevel var butikken lenge så liten at Bakken karakteriserte den som ”et lite krypinn med plass til to kunder av gangen”.

I 1973 kom en viktig endring. I tillegg til å øke butikkarealet med nesten 100 m2, la Ole og Birgit om til selvbetjening for, som de sa, ”for å følge med i tiden”. Da Østlands-Posten skrev om saken, kunne Bakken fortelle at dette ennå var uvant for mange av kundene ” men så har vi bare hatt åpent etter utvidelsen i vel en uke”. Omleggingen til selvbetjening representerte et stort skifte både for innehaverne og kundene, ikke bare på Søndersrød. Dette var en endring som var typisk for hele landet, og på slutten av 1970-tallet var selvbetjeningsbutikkene et vanlig syn. Den tradisjonelle landhandelen hvor kjøpet foregikk over disk, var på god vei til å bli historie.
I 1978 var det generasjonsskifte på Søndersrød, og sønnen Oddbjørn og kona Kjellaug tar over driften av butikken. I tiden som fulgte ble det både utbygging og etter hvert kjededannelse. En stadig økende kundekrets og nye krav til bygg og fasiliteter, gjorde at de gamle butikklokalene ikke lenger fungerte optimalt i forhold til moderne butikkdrift. Etter en lang periode med planlegging, flyttet Søndersrød Landhandel over krysset og inn i det splitter nye Søndersrødtunet i mars 2001.

 

 

Nå er det tredje generasjon Bakken som har tatt over roret. Dag Arild Bakken har som mål å bevare den gode atmosfæren som man så ofte fant hos den gamle landhandleren. Det er også viktig å kunne tilby et bredt spekter av varer og tjenester. I tillegg til selve dagligvarebutikken, kan man nå også få utført posttjenester, bruke internett og handle gave- og interiørartikler på Trevet i 2. etasje. Her er det også medisinutsalg, samt fysioterapeuter og legekontor. Den lille landhandelen som hadde sine første tiår i stua til Ole og Birgit Bakken på Søndersrød, har nå blitt en stor arbeidsplass og et viktig møtested for så vel lokalbefolkning som tilreisende.
Dra te´Hæljeroa – stedet hvor folk møtes!

Tekst: Vigdis Bakken Hamre

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 + three =