Slik spilles det i sjakkomspillet – kampen om VM tittelen avgjøres onsdag

Sjakkomspillet Magnus Carlsen tilbyr remis etter 30 trekk. Skjermdump NRK

Sjakkomspillet ble faktum etter  30 trekk i 12. partiet. Det ble nok en gang remis mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin. Stillingen er 6-6 og vi går en spennende onsdag i møte med omspill. På Magnus Carlsens 26-årsdag skal det hele avgjøres som i fotball, med ekstraomganger og eventuelt straffekonk.

Det 12. partiet mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin gikk raskt Skjermdump NRK
Det 12. partiet mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin gikk raskt Skjermdump NRK
Slik spilles sjakkomspillet

For nå blir spillet avgjort i fire partier hurtigsjakk a 25 minutter + 10 sekunder for hvert trekk. Er det fortsatt likt skal de spille lynsjakk, to partier av gangen til sammen opptil ti ganger. 5 minutter + 3 sekunder pr trekk.
Skulle det fortsatt være likt avgjøres det med Armageddon, sjakkens svar på straffespark konkurranse i fotball. Hvem som får førstevalget avgjøres ved loddtrekning. Denne spilleren velger om han vil ha hvite eller svarte brikker. Hvit får 5 minutter, Svart får 4 minutter, blir det remis vinner svart VM-tittelen.
– Jeg følte at dette ikke var dagen å ta noen sjanser på. Slik som kampen har gått er det fint å få omspill for meg. Da ble det slik, sier Magnus til NRK.

 

Magnus Carlsen tilbyr remis etter 30 trekk. Skjermdump NRK
Magnus Carlsen tilbyr remis etter 30 trekk. Skjermdump NRK

To organisasjoner
I Norge er det to sjakk organisasjoner, Norges Sjakkforbund (NSF) og Ungdommens Sjakkforbund (USF). Årsaken er at Ungdommens Sjakkforbund får statsstøtte, mens Norges Sjakkforbund får det ikke. Lokallagene til Ungdommens Sjakkforbund retter seg mot barn og unge og Norges Sjakkforbunds klubber er åpne for alle.
Les mer på www.sjakknytt.no
www.sjakk.no

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 + sixteen =