Skarke var et godt, ekte og trivelig førjulsarragement

Skarke var et godt, ekte og trivelig førjulsarragement

Tiden før jul med baking og vasking har i Valdres navnet “skarke”. Det å lage klar julematen og finne ut og gjøre gavene klare, skjer også under Skarke. Valdres Folkemuseum bærer stolt og holder denne tradisjonene i hevd med glans!

For 22. gang ble dette arrangert med  julemarked, basar, spill og dans på Valdres folkemuseum 4. november. Håndlaga julegaver av den ypperste kvalitet var å få kjøpt av utstillere både inne og utenfor husene på museet. Fortellerstunder, basar, samt spill og dans var også noe av det mangfoldige tilbudet som var under Skarke.

Når så unger og voksne fikk prøve seg på gamle juletradisjoner, som f.eks lysstøping, baking, sopelimelaging(!) og julestjernebretting, var julestemningen og forberedelsene godt i gang for mange.

Det var en helt unik og god stemning under Skarke på museet på Fagernes i Valdres. Varmen, hyggen og felleskapet som gjester fikk ta del i, var uforglemmelig og vel verdt å planlegge å oppleve om et år igjen. Toppen av opplevelse for mange av de ca 600 besøkende fra fjern og nær var å være inne de flere hundre år gamle historiske bygningene. Der inne med fyr på grua, håndarbeid, lefsesmaking og fortellinger i den lune, ekte og varme stemningen  hele arrangementet oste av, var uforglemmelig.

Journalist Anne Kjønniksen sin fotoserie og artikkel fra arrangementet på Avisa Valdres (krever abonnement)

Bilder fra Skarke på Valdres folkemuseum

20161204_144203_resized

Stødige hestefolk og rolige hester flott å se og oppleve og sikkert å være med å kjøre også (se video). Dombjellekrans var det ikke, men den klinga og klang den lille messingbjølla også.

Julenek på plass til Skarke.
Julenek på plass til Skarke.
Made in Valdres
Made in Valdres

Et av produktene som blei solgt var strikkepinner. De er 50 cm lange med  16-17 med mer i diameter. Kontaktinfo på strikkepinnen eller på Made in Valdres.

 

20161204_161038_resized

 

Mer om Skarke og Valdres folkemuseum på museets hjemmesider. 

Åpnoingstidene der er:

Valdres Folkemuseum

Høgsesong juli dagleg 10.00–17.00
Mellomsesong juni og august dagleg 10.00–16.00
Året elles mon–fre 10.00–15.00     

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + 4 =