Juletrepynten “overrasker” og gleder langs bygdeveien

Juletrepynten Valdres Julepynt Foto Roy Myrland

Det er ikke ofte en blir overrasket av juletrepynten, som ofte henges på mer enn trær nå før jul. Hus, garasjer og naust lyssettes og pyntes så det holder, når det er som mørkest og mørketiden “knuger” store deler av landet vårt. Det kan resultere i strømmålere som går amokk, egne “atomkraftverk” (diesel eller bensinaggregater) eller ekstra strømkurser. Det koster å spre lys og å drive mange av disse “lys-kreasjonene”

Juletrepynten gleder

“Overrasker” og gleder, gjør imidlertid dette flotte og enkle juletreet. På lang lei lyser og blinker det for den som kommer kjørende i mørket. Det står og skinner i svarteste natta uten stikkontakt kontakt!

Julepynt Juletrepynt refleks Roy Myrland

Løsningen er noe så enkelt som refleks.  Ideen er herved sendt videre.

Wikipedia skriver om juletreet og pyntingen:

Skikken med å pynte juletrær utendørs eller i offentlige lokaler, er kjent fra Sør-Tyskland, Sveits og Riga (som var en tysk hansaby) fra 1500-tallet. I begynnelsen var det håndverker- og kjøpmannslaug som pyntet trær med epler og søtsaker. Medlemmenes barn fikk høste treet trettende dag jul. [2] Skikken spredte seg til private hjem, dette ser ut til å ha oppstått i det sørlige Vest-Tyskland, og er nært knyttet til protestantismens framvekst. Fra Strasbourg finnes en skriftlig kilde om juletrær i hjemmene datert 1605[3] Den første kilden man kjenner som beskriver bruk av levende lys på juletreet er fra Leipzig i 1632, skrevet ned av en såret svensk offiser som tilbrakte julen i et privat hjem.[4]

 

Fortsetter her https://no.wikipedia.org/wiki/Juletre

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + 2 =