Steking av ribba. -Får du ikke til sprø svor ringer du (eller mailer) meg.

ribbe ribba juleribbe ribbaFår si som Tufte; Har du ikke fått sprø svor ringer du til meg. Foto Jan Arne Dammen
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

Hvem skal steike ribba i år? Årets viktigste måltid, alt avhenger av sprø svor på ribba. Du før høre det om det ikke lykkes, garantert. Nå er ikke jeg en mesterkokk, men en som har fått høre det, for å si det sånn. Men nå har jeg funnet løsningen og har full kontroll. Hu mor kan kose seg med barnebarna og «Ti nøtter til Askepott», jeg styrer kjøkkenet.

Trikset for å få ei god og saftig ribbe med sprø svor starter et par dager før steking. Lag ruter til svor, det er lettest å skjære ruter når ribba er halvfrossen. Bruk gjerne tapetkniv. Gni ribba inn med salt og pepper, pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein. Strø grovsalt i langpannen og legg ribba med svoren ned, la den ligge et døgn. Hva som skjer skal ikke jeg gå inn på, men det funker.

SÅ dagen før steking børster du av noe av saltet og legger ribba med svorsiden NED i ei langpanne med litt vann natten over. Det skal bare være vann slik at det dekker fettet. Dekk ribba til med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Nydelig knasende sprø svor foto Jan Arne Dammen
Nydelig knasende sprø svor foto Jan Arne Dammen

Dagen med stor D

– Jeg starter steikinga med å snu ribba med svorsiden opp. Nå er det viktig å bygge opp ribba, slik at den blir høyest på midten, slik at kraften renne av. Aluminiumsfolie er helt knall. Heller i ½ liter vann og dekker til med aluminiumsfolie og damper den slik i ca. 30 min, og om lag 230 grader.

Når ribba” blåser” opp og svoren sprekker, skrur du varmen litt ned. Til om lag 200 grader. Steik nå i en drøy time hvis du bruker tynnribbe, dobbelt så lang tid hvis du bruker midtribbe.
Viktig: La kjøttstykket hvile i 20 minutter før du skjærer den opp og serverer den (husk saks til svoren).

Lykke til og god jul.

Nødløsning for ribba

Dersom du mot formodning ikke har fått sprø svor nå, kan du sette panna høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 grader, eventuelt bruke grillen. Følg med så ikke svoren blir svidd. Hvis bare deler av juleribba har fått sprø svor dekkes de til slik at de ikke blir brent!

Får si som Tufte; Har du ikke fått sprø svor ringer du til meg. Juleribba Juleribbe ribbe Foto Jan Arne Dammen
Får si som Tufte; Har du ikke fått sprø svor ringer du (eller mailer) meg. Foto Jan Arne Dammen / arnedam@online.no

“Luteribbe” eller “sprengt sau” her


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three + eighteen =