Forbruket må reduseres – foreslår å gjøre plastbæreposer dyrere

Foreslår å gjøre plastbæreposer dyrere Foto Jan Arne Dammen

Gjennom EØS-avtalen plikter Norge å redusere forbruket av plastbæreposer. Dette kan landene velge å gjøre ved å regulere antall plastposer vi får bruke, eller ved å hindre at posene gis bort gratis. Miljødirektoratet mener en avgift vil være den beste løsningen i Norge.

I 2014 ble det brukt cirka 930 millioner plastbæreposer i Norge, eller rundt 180 poser per innbygger. Tidligere undersøkelser har vist at flesteparten av posene (80 prosent) brukes til å kaste husholdningsavfall. En del ender også opp som avfall eller forsøpling i naturen.

Foreslår å gjøre plastbæreposer dyrere Foto Jan Arne Dammen
Foreslår å gjøre plastbæreposer dyrere Foto Jan Arne Dammen
EU har vedtatt et direktiv som pålegger medlemslandene å få ned forbruket av plastbæreposer. Norge er forpliktet til å innføre direktivet gjennom EØS-avtalen.

– Vi mener at virkemidler som reduserer forbruket helt ned til 45 plastbæreposer per innbygger, ikke er hensiktsmessige. Da må vi enten innføre et generelt forbud eller rasjonere antall poser folk kan benytte i løpet av året. Vi mener det er mer hensiktsmessig å oppfylle direktivet gjennom å sikre at det tas betalt for alle posene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet foreslår å gjøre bæreposer dyrere
Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet foreslår å gjøre bæreposer dyrere

Dette kan gjøres ved en statlig avgift eller  en  forskriftsregulert plikt for handelen til å sette en pris på posene.  Miljødirektoratet mener at en avgift er smartest.

– En forskriftsfesting vil tvert om fungere som en minstepris og gi handelsnæringen økte inntekter hvis de øker salget av poser, samtidig som vi pålegger husholdningene å betale handelen mye mer for plastposer enn det faktisk koster å lage dem. Vi anbefaler derfor at direktivet gjennomføres ved en statlig avgift, skiver Ellen Hambro i en pressemelding.

Les hele saken

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × 3 =