Om Møsbrømlefsa på #Langsveien2016
Nå i romjula 2016 republiseres nettavisa noen av det som har vært presentert gjennom året under #Langsveien2016. Denne artikkelen ble første gang publisert 29/6-2016
Kafe Kjelen i Saltstraumen er åpen hele året, og blei startet av Aina Pedersen sin oldefar i 1955. Her kokes, stekes og lages lokalmat av ypperste slag i Saltsraumen.
I det mektige naturfenomenet og fiskeeldoradoet serveres det lokalmat av aller beste slag til gjestene i de trivelige og lyse lokalene. “Kald sei”, “seifillet” og den unike “møsbrømlefsa” lages til og serveres fra kjøkkenet. Aina Pedersen (bildet over) kokker selv og serverer også tradisjonelle varme og kalde retter til sine gjester. Dessuten har cafeen eget galleri med lokal kunstners verker og en egen “fiksekrok” med både sluker og stenger til de som ønsker å prøve fiskelykken. -All seien vi serverer her er fisket i Saltstraumen og mer kortreist mat skal en leite lenge etter forteller den driftige cafevertinnen stolt.
Møsbrømlefsa lages i flere etapper. Føsts stekes lefsene og deretter skal de fylles og serveres.
Fyllet består av innkokt melk, brunost og sukker.
Når kunden bestiller stekes/varmes lefsen en gang til og fyllet legges i. Rømmeklat og sukker legges også inn i lefsa da.
Og så er det det brettingen av lefsa. før kunden får det servert og bryter av lefse som så skal dyppes i fyllet.
“Møsbrølefse” komer av ordet “møssa”, som på dialekt betyr kokt ost og denne retten er en Salten spesialitet.
Foto Roy Myrland/#Langsveien2016
Tekst:Roy Myrland og Bjørn Erik Helgeland
29.06.16