Telefonstorm til NRK om DAB – DAB+

I overkant av 250.000 digitale radioer mistet kanalene, men det finnes løsninger.

Det har vært stor pågang til NRK i forbindelse med overgangen til DAB+. Det var mange som våknet til stumme radioer onsdag 11. januar 2017. De som skaffet seg DAB radio før DAB+ kom på markedet mistet også kanalene. I overkant av 250.000 digitale radioer mistet kanalene, men det finnes løsninger.

Det har vært stor pågang til NRK i forbindelse med overgangen til DAB+.
Det har vært stor pågang til NRK i forbindelse med overgangen til DAB+.

– Etter at endringen ble gjennomført 11. januar har NRK Publikumsservice fått dobbelt så mange henvendelser som vanlig. Trykket er som forventet og kommer fra hele landet ikke bare Nordland, forteller Marit Holmquist Fenne i NRKs kommunikasjonsavdeling.

Slukket FM båndet i nord

– I Digitalradioundersøkelsen (Kantar TNS) for november og desember svarte 90 prosent av befolkningen i Nordland at de var forberedt på FM-slukkingen. De fleste som tar kontakt gjør det fordi de har spørsmål eller trenger hjelp, ikke fordi de vil klage. De vanligste spørsmålene handler om hvordan gjøre et kanalsøk og overgangen til DAB+.

Noen av de med DAB-radio (uten pluss) blir skuffa når de skjønner at radioen ikke lengre kan ta i mot NRKs kanaler, sier hun.
At den er stum i dag behøver ikke at du må kaste den. De kommersielle kanalene som P4 vil imidlertid fortsette å sende på DAB, (men de vil gå over til DAB+ i løpet av året).

Michael Andreassen, Marte Stokstad og Geir Schau, fra henholdsvis P4, NRK og Radio Norge, ledet det direktesendte tv-showet fra Stormen bibliotek da overgangen fra FM til DAB ble markert 11. januar 2017. Foto Red Ant
Michael Andreassen, Marte Stokstad og Geir Schau, fra henholdsvis P4, NRK og Radio Norge, ledet det direktesendte tv-showet fra Stormen bibliotek da overgangen fra FM til DAB ble markert 11. januar 2017. Foto Red Ant

Har du en DAB radio uten pluss må du kjøpe en adapter for å få dem inn. Men for å kunne bruke en adapter må man sikre seg at DAB-radioen har en aux-inngang. I tillegg finnes det også adaptere til FM-radioer så lenge radioen har AUX-inngang. Adaptere får man fra 400 kroner og opp til 1500 kroner.

I overkant av 250.000 digitale radioer mistet kanalene, men det finnes løsninger.
I overkant av 250.000 digitale radioer mistet kanalene, men det finnes løsninger.

Link til kanalsøk  

NRKs informasjonsside om DAB

Alt om DAB+ på Radio.no

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


1 kommentar


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twenty − 15 =