Kan du høre det bråner?

Grusvei vårløing smeltevann tining bråning øvrebygdsvegen skrautvål foto roy myrland

Sola bråner is og snø og vårløsningen kommer før hestehoven dukker fram. -Da blir de lydløse snø-kornene som kom dalende ned fra himmelen i vinter, til lyder.

Det er nok med litt kjærlighet til naturen og god vilje til å lytte,  at en kan “høre” lydene, som både er og ikke er på fotografier.

 

Den første lyden på bildet over er av sølevannet som sildrer, snor seg, og hemningsløst fråtser i grusen og lager renner og små dammer i alle fasonger.

Slapset som venter på å bli til vann er en god nr.2 lyd. Det “splætter” og spruter villig, med både saftig og bløt tone om en fot eller et dekk treffer.

Men, så blir det en litt annen melodi mot kvelden. Når sola går ned og de pirrende små blå kommer på gradestokken, roer vårens sprudlende melodi ned og en mollstemt ro senker seg over veien.

Når natta kommer blir alt dette blitt til en knasende og knakende lyd, om noe beveger seg på snøen og isen. Men når morgensola kommer gnistrende, og gradene stiger , kan is og snø fortsette forandringen og gjøre vårkåte kast mot elv og fjord.

Og snart, veldig snart, når hestehoven får bladene sine opp av bakken i grøftekanten. -Da er det “sommær’n”!

-Men først skal det bli enda litt mere vår, som i videoen under fra 2011:

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 − one =