Rødlistet håndarbeid!

Handcraft, Håndarbeid, Firfletting, Valdres, Volbu, Skrautvål Foto roy myrland

I tusenvis av år har vi prøvd å pynte og “lyse opp” i hverdag og fest for både oss sjøl og omgivelsen våres med pene ting. Om det er var arbeider i gull, tre eller andre materialer, så viser det at generasjoner før oss har hatt en forståelse av at vi ikke kun “lever” av brød alene.

Fortsatt har vi, og identifiserer oss med håndarbeider ute og inne. Interessen er f. eks. enorm for stikking og “Lotepus gensere” og snart går halve Norge i bunader som gir tilhørighet og identitet på 17 mai. Alt sammen er håndarbeid av dyktige og flittige mennesker som ikke sitter på skjermen og sjekker Fb eller VG, men bærer historia og identiteten vår videre ved håndverkene sine. Likevel forsvinner  håndbårne teknikker og kunnskaper i full fart. Heldigvis er det noen som tar tak og både bruker og lærer de videre. “Learing by doing”  er eneste måten å ta vare på denne delen av identiteten og historia vår.

Firfletting er en eldgammelt håndarbeid-teknikk som er utrydningstruet og håndarbeidet er rett og slett blitt rødlistet.

Norges Huflidslag har laget nettsiden “Rødlista” hvor gjemte og glemte håndarbeider/håndverk er samlet.

Bildet over er av firfletting under arbeid nå i Valdres.  Mere om hva firfletting brukes til og er i videoen under.

Se alle “Rødlista” prosjeketen her.

 

God og forklarende video om firfletting  under.

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 × one =