Påmelding til laftekurs 8.-13. mai

Laftekurs valdres fagernes foto roy myrland
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

8.-13. mai 2017 held Valdresmusea nytt laftekurs.

Det skjer på Skiferplassen i Fagernes sentrum.

Instruktør: Henning Olstad

Varigheit: 45 timar (pluss to kveldssamlingar som vert opne for alle)

Pris: kr 5.500,- (rabattpris: kr 4.500 – for medlemmar i Verne-Vøla, Fortidsminneforeningen og årskortinnehaverar for Valdresmusea)

For påmelding og meir informasjon: Kontakt Odd.Arne.Rudi@valdres.museum.no

Vi gjer merksam på at det kan koma endringar Kurset blir avslutta laurdag 13. mai med ein open handverksdag. Då inviterar me små og store handverksinteresserte til Skiferplassen. Her kan dei sjå demonstrasjon av LAFTING, SMIING, TAKTEKKING og LINOLJEMÅLING

I tillegg til handverk samlar me også eit knippe av dei framifrå produsentane av LOKALMAT Valdres har fostra. Her kan ein kjøpa mellom anna ost, kjøtt, treak og anna godt. Arr: Valdresmusea. Samarbeidspartnerar: Verne-Vøla, Valdres Natur- og Kulturpark, Oppland Fylkeskommune og Kulturminnefondet.

Artikkel fra fjorårets laftekurs på Fagernes under:

Ettertraktede, sterke og fingernemme unge menn

skiferplassen laftekurs foto roy myrland

-De kan noe som ikke alle kan, og de blir bare bedre og bedre.

 

Forrige uke var det laftekurs på Skiferplassen på Fagernes i Valdres med Henning Olstad fra bedrifta Norsk Håndverk som instruktør. 16 deltagere fra Valdres og en fra Sauda jobbet med økser og høvler hele uka.

Anders Strande Olav Byfuglien Vidar Brenna Sander Thon Odd Arne Rudi Foto Roy Myrland

Bygningsvernrådgiver Odd Arne Rudi fra Valdresmusea (til høyre på bildet over) har stadig nye kurs, om gamle teknikker, å tilby innen byggfagt. På laftekurset var han spesielt stolt og glad for at disse fire karene fra Valdres videregående på Leira som deltok. -De er framtiden vår når det gjelder å ta vare på de gamle teknikkene og de tegener til å bli virkelig gode, sa han. På Skiferplassen gikk praten løst rundt laftekassene og gjenomgangstonen var at håndverkere som kan de gamle teknikkene blir stadig mer etterspurte. Dermed kan de fire unge valdrisene fort regne med å blir ettertraktet arbeidskraft og etterspurte laftere, om de holder fram som de stevner.  Fra venstre: Anders Strande fra Etnedalen, Olav Byfuglien fra Etnedal, Sander Thon fra Etnedal og Vidar Brenna fra Skrautvål.

laftekasse laftekurs

Byggverket karene står inne i skal bli et nytt kvernhus i Vang i Valdres. Nærmere bestemt skal det erstatte kverna som blei tatt av flom på gården Nørre Leirhol i 1930. Det var denne gården “Sigvatum af Lerholum”, altså ridderen som hoppet over Ridderspranget i Sjoa i sin tid eide.

møllehus leirhol laft valdres foto roy myrland

https://www.facebook.com/Bygningsvern-i-Valdres-123009407748396/

Foto og tekst: Roy Myrland 20.04.16


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen − eleven =