Den gamle skolestua på bygdekveld i Kjose.

Den gamle skolestua på bygdekveld i Kjose.

 

Det var som vanlig trangt om plassen da Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag inviterte til Bygdekveld på Eikvang.

(Bildet over) Medlemmer av Kjose Bygdekvinnelag sørger alltid for rikelig med mat og drikke til Bygdekvelden. Foto: Anders Lunde.

Årets Bygdekveld hadde «Den gamle skolestua» som tema. En imponerende fin utstilling av tidligere tiders skolebøker, en skolepult, plansjer, utstoppa dyr, matbokser og skoleransler fikk de besøkende til å kjenne seg unge igjen. Museumspedagog Marianne Sørensen tok forsamlinga med på ei reise i skolens historie helt fra «lov om skoler på landet» ble innført i 1739. Om Frøken Schladdermundt og «ikke storme inn i stua før du har tatt av deg lua».

Multikunstneren Bjørn Bergene fra Lågendalen bidro med sorgmuntre historier fra Nes skole på femti-tallet. I tillegg var det allsang med kjente sanger fra skolestua. På bygdekvelden bidrog også Kjose 4H med vakker sang og sketsjer. Bygdefolk og inviterte gjester klappa i hendene, humra og lo med jevne mellomrom og viste å sette pris på innslagene.

Bygdekveldens høgdepunkt for mange var likevel det rikholdige og smakfulle spekematbordet tilrettelagt av jentene i Bygdekvinnelaget. Etterfulgt av et kakefat kakeelskere bare kan drømme om.  Dessuten tid til en prat med kjentfolk. Er det rart folk trives i Kjose?

På en god gammeldags bygdekveld hører også  en utlodning med. Kjosefolk er rause med å kjøpe lodd og de fleste fikk med seg fine gevinster med hjem i vårkvelden. Bygdekvelden ble for øvrig høytidelig avslutta med at forsamlingen reise seg og sang «Gud signe vårt dyre fedreland». Unisont.

Kjose.

Kjose ligger i Larvik kommune vest for Farrisvannet, nord for E-18  avgrensa av Porsgrunn kommune i vest. Skogsbygda med omtrent tre hundre og femti  innbyggere har levd med jernbanen tvers gjennom bygda siden 1881. Når dobbeltsporet mellom Larvik og Porsgrunn står ferdig om få år blir jernbanetraseen frigjort til andre formål. Kjose mista sin nærskole allerede i 1960.

Samholdet og dugnadsviljen i Kjose er viden kjent. Det har blant annet resultert i utgivelse av ei 300 sider tykk bok inneholdende to tusen stedsnavn fra bygda. Slå den!

Fra høyre leder i Kjose Bondelag Ivar Næss, multikunstneren fra Lågendalen Bjørn Bergene, museumspedagog Marianne Sørensen, leder i Kjose Bygdekvinnelag Irene Roppestad og varaordfører i Larvik Olav Nordheim

Fra høyre leder i Kjose Bondelag Ivar Næss, multikunstneren fra Lågendalen Bjørn Bergene, museumspedagog Marianne Sørensen, leder i Kjose Bygdekvinnelag Irene Roppestad og varaordfører i Larvik Olav Nordheim

Bilde 62: Lærer Dag Johnsen og museumspedagog Marianne Sørensen foran en skolepult fra gamle dager.

Lærer Dag Johnsen og museumspedagog Marianne Sørensen foran en skolepult fra gamle dager.

Skolebøker bygdekveld kjose foto olav nordheim

Et lite utvalg av tidligere tiders skolebøker.

Bilde 78: Sverre Farstad og Bjørn Bergene kunne utfylle hverandre i de sorgmuntre skolehistoriene fra Nes skole i Kvelde.

Sverre Farstad og Bjørn Bergene kunne utfylle hverandre i de sorgmuntre skolehistoriene fra Nes skole i Kvelde.

Helene Farstad sang vakkert med musikalsk støtte fra Ivar Andre’ Næss. bygdekvled kjose foto olav nordheim

Helene Farstad sang vakkert med musikalsk støtte fra Ivar André Næss.

Tekst og foto (unntatt nr 64): Olav Nordheim.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 − 9 =