Gedigen dugnadsinnsats da 120.000 laksesmolt skulle slepes – med bildeserie

Gedigen dugnadsinnsats da 120.000 laksesmolt skulle slepes - med bildeserie
Del:Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

120.000 laksesmolt har i fem dager ligget i nøter for å preges av vannet i Drammenselva. På denne måten vil laksen om to – tre år finne tilbake til elva. Før smolten kom hit til Tollbukaia i Drammen ble den fraktet i store kummer med bil fra kultiveringsanlegget i Hokksund.

For å passe på og se at alt går som det skal har 50 medlemmer fra lokale jeger- og fiskeforeninger og fiskeinteresserte ildsjeler jobbet døgnet rundt i en vaktordning på tre skift.

Fra v. Arne Strøm, Per Saastad, Tom Stensås, Karl G. Aaknes, Frode Langerud, Magnus Langerud, Ann Kristin Vie, Oddvar Løff og hunden Cash. Foto Jan Arne Dammen
Fra v. Arne Strøm, Per Saastad, Tom Stensås, Karl G. Aaknes, Frode Langerud, Magnus Langerud, Ann Kristin Vie, Oddvar Løff og hunden Cash. Foto Jan Arne Dammen

– Uten den iherdige dugnadsinnsatsen hadde dette prosjektet ikke vært mulig å få til, sa Frode Langerud, leder for klekkeanlegget Hokksund.
Aktiviteten var stor blant dugnadsgjengen fredag 5. mai da laksesmolten skulle slepes ut Drammensfjorden og videre ut Oslofjorden til Breiangen der de skal slippes.

Daglig leder i klekkeriet Stig André Berg fester undervannskamera mede NRK. Foto Jan Arne Dammen
Daglig leder i klekkeriet Stig André Berg fester undervannskamera mede NRK. Foto Jan Arne Dammen

Før slepet kunne starte var en dykker fra Drammensregionens Brannvesen nede for å sjekke at alt sto bra til med not og fisk.

Fillip fra Drammensregionens Brannvesen skal sjekke at alt er ok. Foto Jan Arne Dammen
Fillip fra Drammensregionens Brannvesen skal sjekke at alt er ok. Foto Jan Arne Dammen
Omfattende slep

– Slepet er omfattende og over 100 meter langt og det er flere hensyn å ta bl.a. flo og fjære og andre båter. Farten er ikke stor da vi skal holde kun to knop, forteller Per Saastad.
Bakgrunnen er at Mattilsynet har stanset kultivering og utsetting av laks i Drammenselva. Dette skyldes at Mattilsynet er redd Gyrodactylus Salaris kunne spres til andre vassdrag, som for eksempel Numedalslågen når klimaendringene vil gi mer nedbør å øke flomfaren.

Nøter med 120.000 laksesmolt gjøres klare for slepet. Foto Jan Arne Dammen
Nøter med 120.000 laksesmolt gjøres klare for slepet. Foto Jan Arne Dammen

Etter at laksesykdommen ble påvist i 1987 har det brent et blått lys for kultiveringsarbeidet, som har foregått i 162 år i Drammenselva. Det er et eget kultiveringsanlegg for klekking av egg og tilhørende settefiskproduksjon i Hokksund som drives av Hellefoss-Åmot Kultiveringsanlegg (HÅK).
– Vi har merket 6000 laksesmolt elektronisk slik at vi kan følge dem og 3000 av dem er igjen foret med medisin mot lakselus. Forskninga kan gi svar på hva som skjer med smolten. Denne jobben gjør vi for å opprettholde laksebestanden i elva. Nå håper vi ikke at det er denne måten vi må drive arbeidet på i fremtiden, sier Per Saastad før de begynner slepet.

Sola blir lav og slepet er i gang, dugnadsgjengen står foran en tidkrevende tur. Foto Jan Arne Dammen
Sola blir lav og slepet er i gang, dugnadsgjengen står foran en tidkrevende tur. Foto Jan Arne Dammen

Bak prosjektet står: Hellefoss Åmot kultiveringsanlegg, Østsiden Jeger- og Fiskeforening, Åmot Fiskerforening, Nedre Eiker Grunneierlag, Hellefoss Elveeierlag, Soya Hellefoss Grunneierlag og Nedre Eiker Laksegruppe.

Av Jan Arne Dammen

BILDESERIE

Fillip gjør seg klar.
Spennende å høre hva han har å si etterpå. Foto Jan Arne Dammen
Spennende å høre hva han har å si etterpå. Foto Jan Arne Dammen
Tommel opp, så nå er det bare å begynne og gjøre klar slepet. Foto Jan Arne Dammen
Tommel opp, så nå er det bare å begynne og gjøre klar slepet. Foto Jan Arne Dammen
Stig A. Berg blir intervjuet av NRKs Vegard AAS. Foto Jan Arne Dammen
Stig A. Berg blir intervjuet av NRKs Vegard AAS. Foto Jan Arne Dammen
Jobben gjort og om et par tre år får vi se hvor mange laks som kommer tilbake. Foto Jan Arne Dammen
Jobben gjort og om et par tre år får vi se hvor mange laks som kommer tilbake. Foto Jan Arne Dammen
Per Saastad foran i baugen mens Jon Fiskum styrer spakene. Foto Jan Arne Dammen
Per Saastad foran i baugen mens Jon Fiskum styrer spakene. Foto Jan Arne Dammen

Brannvesenet er med
Kursen er lagt
Over 100 meter tau strekkes ut
Over 100 meter tau strekkes ut
Flere båter gjøres klare til å være med på slepet
Flere båter gjøres klare til å være med på slepet
Lokalpressen er på plass, her med Oddvar Løff. Foto Jan Arne Dammen
Lokalpressen er på plass, her med Oddvar Løff. Foto Jan Arne Dammen
Sambandsutstyr må man ha med

Strålende vær i Drammen i disse dagene.
Nøter med 120.000 laksesmolt gjøres klare for slepet. Foto Jan Arne Dammen
Nøter med 120.000 laksesmolt gjøres klare for slepet. Foto Jan Arne Dammen
Mye tauverk som må plass for å gjøre slepet av laksesmolten sikker Foto Jan Arne Dammen

Det er et langt slep på over 100 meter og farten blir 2 knop
Vakkert skue fra Tollbukaia i Drammen da slepet med 120.000 laksesmolt er vei mot det åpne hav. Foto Jan Arne Dammen

 

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × 5 =