Knut Buen hedret med Anders Jahres kulturpris

Knut Buen mottar Anders Jahres Kulturpris for fremragende innsats for norsk kulturliv. Foto Jan Arne Dammen

Anders Jahres kulturpris tildeles i år fem av våre fremste utøvere og tradisjonsbærere innen folkemusikk og folkedans, blant dem Knut Buen. De hedres for sine fremragende kunstneriske innsatser, og bidrag til økt kjennskap og interesse for folkemusikk og folkedans.

Knut Buen er også en glimrende kåsør. Han har siden barndommen vært opptatt av å samle inn slåtter og fortellinger. Foto Jan Arne Dammen
Knut Buen er også en glimrende kåsør. Han har siden barndommen vært opptatt av å samle inn slåtter og fortellinger. Foto Jan Arne Dammen

Fem priser

Fordi folkemusikk- og folkedansfeltet er så stort og sammensatt, vil årets tildeling få en helt spesiell innretning. Prispotten som de siste 10 årene har vært på 1.2 millioner kroner, økes til 1.5 millioner og det deles ut til fem priser à 300.000 kroner.
De fem er folkemusiker Hallvard T. Bjørgum, hardingfelespiller Knut Buen, folkesanger Kirsten Bråten Berg, hardingfelespiller Annbjørg Lien og koreograf og folkedanser Hallgrim Hansegård.

Knut Buen

Knut Buen (68) er en av Norges fremste utøvere på hardingfele og en aktiv rosemaler. Han driver en utstrakt konsertvirksomhet og har på sitt eget forlag utgitt en rekke plater og kassetter med egne og andre folkemusikkutøveres innspillinger. Buen har siden barndommen vært opptatt av å samle inn slåtter og fortellinger. Denne interessen har resultert i mange utgivelser av både musikk og litteratur på Buen Kulturverksted. Ved siden av å være en solid tradisjonsutøver, er Buen også en høyt anerkjent slåttekomponist. Han har laget mange nye slåtter, og dessuten medvirket i ulike konstellasjoner med artister fra forskjellige sjangre. Buen har fått flere Spellemannpriser, vunnet Landskappleiken og blitt utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble statsstipendiat i 1989 og fra høsten 2017 blir Knut Buen tilknyttet Norges musikkhøgskole som professor II.

Knut Buen har fått flere Spellemannpriser, vunnet Landskappleiken og blitt utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Foto Jan Arne Dammen
Knut Buen har fått flere Spellemannpriser, vunnet Landskappleiken og blitt utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Foto Jan Arne Dammen

Festaften

Anders Jahres Kulturpris er en ærespris for fremragende innsats fortrinnsvis for norsk kulturliv. Stiftelsens styre og prisutvalg ønsker å gjøre årets prisutdeling til en folkemusikkens festaften til ære for alle dens tradisjonsbærere og utøvere. Prisen deles ut i Universitetets aula i Oslo torsdag 14. september.

Anders Jahres Humanitære Stiftelse

Av Jan Arne Dammen

Knut Buen mottar Anders Jahres Kulturpris for fremragende innsats for norsk kulturliv. Foto Jan Arne Dammen
Knut Buen mottar Anders Jahres Kulturpris for fremragende innsats for norsk kulturliv. Foto Jan Arne Dammen

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × 3 =