“Kraftkarad’n”

"Kraftkarad'n"

For mange er det herlig ferietid med avslapping og late dager nå. Det kan virke som om Norge har stoppet helt opp, men fortsatt slår hammerne, sagene viner og  hjulene går rundt i bygd og by. Noen av de som både løfter, bærer og svetter så det holder i sommer, er i bygningsbransjen. “Kraftkarad’n” på bildet over er fra venstre: Jan Ivar Bøe, Ryfoss Betong, bygg- og tømmermester Arne Olav Brenna og Stian Svanheld (Stian skal veldig snart skal opp til svenneprøven i snekkerfaget etter endt læretid hos Arne Olav Brenna red.anm.).

Stian Svanheld styrer slangen og plasserer tonnevis med betongen akkurat der den skal være i forskalingen.
Betongpumpa brettes ut.

Bygg og tømmermester Arne Olav Brenna i Valdres har flere prosjekter gående i dalføreret hvor fastboende og ca. 18 000 hytteeiere ikke ser på kalenderen, men gjerne skulle ha gjort unna bygningsarbeidet nå i sommer.

Bertongbil pumpevil valdres r

Betongbilsjåfør Jan Ivar Bøe er fra Vang i Valdres og jobber i Ryfoss Betong. Han merker også at det skal gjøres unna en del arbeid nå i sommermånedene. Armen på pumpebilen sørger for å plassere betongen akkurat der den skal være. -Om støpestedet er aldri så gjømt bak utstikk eller vegger, bare det har sånn nogenlunde “fri vei” til himmels, så får vi støpen på plassforteller han samtidig som spaker og knapper opereres med stødig hånd. Jan Ivar er også skipper på egen skute. Noe av sommeren i Valdres er han på vannet langs E 16. Det er på Vangsmjøsa har han en 22 fot store Sjømann sjekte som ofte blir brukt. Arne Olav Brenna har onning og stølsdrift på programmet i sommer, når ikke forskalinger skal bygges eller ny bygg skal jobbes på i sommervarmen.

 

Betong bygg hyttebygg foto roy myrland

Dermed er bilen tom og jobben gjort og karene med krefter og muskler kan la betongen størke og puste lettet ut. Forskalingen holdt og det var akkurat nok betong denne gangen også for “kraftkarad’n”, som også kan bruke hodet og beregne både masse, vekt og belastning, samtidig som “to-tom rundt-om” og “kryss-spent fire” håndteres lekende lett.

Annonsør: Thunberg Entreprnør A/S -Alt i betongarbeider

Foto og tekst: Roy Myrland

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 + three =