Mangel på blodpropp medisin

For å unngå en mangelsituasjon har Statens legemiddelverk gitt norske apotekgrossister midlertidig tillatelse til å hente inn disse tablettene i utenlandske pakninger fra EU-/EØS-land Foto Jan Arne Dammen

Vi har registrert at flere melder om at det er mangel på blodfortynnende medisin (blodpropp medisin). Jeg er selv avhengig av dette og mitt faste apotek var tomme, de kunne heller ikke si når de ville få det igjen. Ved Apotek 1 i Drammen hadde de importert medisinen fra Danmark og reddet dagen.

Bekrefter

Statens legemiddelverk kunne bekrefte at det er mangel på disse tablettene som brukes av 368.000 nordmenn. Det gjelder to varianter av acetylsalisylsyre – Albyl-E 75 mg «Takeda» og Acetylsalisylsyre 75 mg «Actavis» enterotabletter.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket
Redusere blodpropp

Medikamentet brukes for å redusere risikoen for at det dannes blodpropper. Det medvirker dermed til å forebygge hjerteinfarkt, hjerneslag og hjerte- og karlidelser. Det brukes også etter visse hjerteoperasjoner for å utvide blodårene eller hindre blokkerte blodårer.
– I 2016 fikk 368 000 pasienter acetylsalisylsyre, og et avbrudd i behandlingen vil være svært alvorlig for enkelte pasientgrupper. Det er derfor viktig at pasienter fortsetter behandlingen. Dette gjelder særlig de som har hatt akutt hjerte- og karlidelser og de som er blitt blokket og har fått satt inn stent, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Henter inn pakninger fra utlandet

For å unngå en mangelsituasjon har Statens legemiddelverk gitt norske apotekgrossister midlertidig tillatelse til å hente inn disse tablettene i utenlandske pakninger fra EU-/EØS-land uten å søke om spesielt godkjenningsfritak, sier han.

Ved Apotek 1 i Drammen hadde de importert medisinen fra Danmark. Foto Jan Arne Dammen
Ved Apotek 1 i Drammen hadde de importert medisinen fra Danmark. Foto Jan Arne Dammen
Advarer mot hamstring

Det er viktig å unngå hamstring. Lever derfor kun ut én pakning per kunde, skriver Statens Legemiddelverk i sine råd til apotekene.
Forventet levering for Albyl-E er foreløpig uviss. Forventet levering for Acetylsalisylsyre er i august 2017, men med ustabile leveranser frem til september.

Av Jan Arne Dammen

For å unngå en mangelsituasjon har Statens legemiddelverk gitt norske apotekgrossister midlertidig tillatelse til å hente inn disse tablettene i utenlandske pakninger fra EU-/EØS-land Foto Jan Arne Dammen
For å unngå en mangelsituasjon har Statens legemiddelverk gitt norske apotekgrossister midlertidig tillatelse til å hente inn disse tablettene i utenlandske pakninger fra EU-/EØS-land Foto Jan Arne Dammen

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × 2 =