Taktekkeren

Tømrer og taktekker. Taktekkeren JAn Bakkejordet, Valdres, legging av skiferstein på tak skifertak foto roy myrland

Det er ingen store fakter eller voldsomt med skrik og leven når Jan Bakkejordet (bildet over) utfører sitt steinarbeid. De fleste kunstnere bruker både borhammere og vinkelslipere som både dunker og gviner når grunnfjellet skal foredles. Bakkejordet sine arbeider dekker store flater, beskytter store verdier og hans dyktighet som håndverker er synlig for alle etter fullført jobb. Jan Bakkejordet er noe så unikt som spesialist på taktekking med skifer, og da aller helst håndhogd Valdres-skifer.

Han forteller videre:

-I tidligere tider var det flere skiferbrudd i dalføret og det i Rogne var størst, men nå er det ikke noen som leverer nyhogd skifer her lenger. Reparasjon av etablerte tak, eller legging av nye, skjer enten ved bruk av brukt skifer, eller ved at byggherre har anskaffet importert stein. På spørsmålet om hvor han har vært og jobbet med skifertak nevnes både dalfører og storbyer, som bl.a. Oslo og Trondheim. -Losna i Sognefjorden er vel lengst vest, Nevlunghavn lengst sør og Kongsvinger lengst øst forteller han.

Før et nytt lass med stein skal opp og legges til både nytte og pryd for huseieren avslutter den grepa go’e taktekkeren, som legger tak som blir til kunstverk, sommerpraten med:  -Til verktøy har jeg tekkehammeren og den sørger for at spikeren kommer på plass slik den skal og at steinen kuttes på en naturlig måte og på mønet har jeg spesiallaget mønetralle (se mere til den og Jans arbeider på Facebooksiden under) .

Kom i kontakt med taktekkeren, eller se arbeider av Jan Bakkejordet her: https://www.facebook.com/T%C3%B8mrer-og-taktekker-Jan-Bakkejordet-533557276785098/


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 + fifteen =