Lite å tjene på høy fart mener NAF – 10 km over fartsgrensen kan få fatale konsekvenser

Ved å øke farten fra for eksempel 80 km/t til 90 km/t over en strekning på 10 km, kommer du omkring 50 sekunder raskere frem, og har kanskje tatt noen sjanser i trafikken, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I en hektisk hverdag er det mange som prøver mange å spare tid ved å tråkke litt ekstra på gassen. Men hvor mye tid sparer du egentlig på å kjøre litt fortere? NAF har regnet på det og det er ikke mange minutters du sparer på å bryte fartsgrensen.

Kan bli fatalt

— Ved å øke farten fra for eksempel 80 km/t til 90 km/t over en strekning på 10 km, kommer du omkring 50 sekunder raskere frem, og har kanskje tatt noen sjanser i trafikken, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Nøkkelen er å stresse ned, og vurdere hvorvidt du skal ha fokuset på hvor dårlig tid du har. Foto Jan Arne Dammen
Nøkkelen er å stresse ned, og vurdere hvorvidt du skal ha fokuset på hvor dårlig tid du har. Foto Jan Arne Dammen
Stress ned

Øker du farten fra 90 km/t til 110 sparer du altså ett minutt og 13 sekunder per mil. Holder du jevnt 110 i ti mil sparer du 12 minutter og 17 sekunder. For de fleste blir besparelsen enda mindre, da de færreste klarer å holde jevnt 20 km/t over fartsgrensen i så lang tid. Dessuten står fotoboksene klare på veien, og du øker sjansene for å ta dårlige sikkerhetsvalg. Nøkkelen er å stresse ned, og vurdere hvorvidt du skal ha fokuset på hvor dårlig tid du har.

Lengre bremsestrekning

I tillegg til å spare minimalt med tid, øker du sjansen for ulykker betraktelig ved å kjøre for fort. Det du klarer å stoppe for i 80 km/t ville du med 10 km/t mer på speedometeret truffet med 50 km/t.

Ikke stress

Stress i trafikken kan være farlig – både for deg selv og dine medtrafikanter. Det er viktig at bilførere lærer seg å nyte en kø, du får ikke gjort noe annet.
— NAF oppfordrer bilistene til å holde køen og bidra til jevn hastighet som gir bedre trafikksikkerhet, sier Engebretsen i en pressemelding.

Ved å øke farten fra for eksempel 80 km/t til 90 km/t over en strekning på 10 km, kommer du omkring 50 sekunder raskere frem, og har kanskje tatt noen sjanser i trafikken, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Ved å øke farten fra for eksempel 80 km/t til 90 km/t over en strekning på 10 km, kommer du omkring 50 sekunder raskere frem, og har kanskje tatt noen sjanser i trafikken, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

www.NAF.no

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen + 2 =