Traktor-kunstverk til pryd for øyet og musikk for øret.

Jan Fred Solhaug traktor ranheimsbygda selshagane gråtassforening fordson Valdres Gråtass treff ford dexta ford major foto roy myrland

På gården til Jan Fred Solhaug i Ranheimsbygda i Valdres står det en godt kjørbar og “hønngammal” traktor.

Det er en “Fordson ” og helt siden 1917 har disse “trekkdyrene” blitt produsert. Traktoren på bildet ever er fra 1927 og den kom til Steinsetbygda i Etnedal på -50 tallet, Etter det havnet den på Dokka , før den så havnet i Ranheimsbygda, rett opp for Fagernes i Nord-Aurdal. Det er morentusiast, tusenkunstner og finmekaniker  Jan Fred Solhaug, som har utført restaureringsprosjektet. Resultatet er blitt et kunstverk til pryd for øyet og “musikk” for øret!
Jan Fred Solhaug traktor ranheimsbygda selshagane gråtassforening fordson Valdres Gråtass treff ford dexta ford major foto roy myrland
Rundt om kring i landet holdes både røde, grå og blå taktorer fra ca. midten av forrige århundre fortsatt i “mint kondisjon”.
En gang var det lykka i livet og drømmen til de fleste gårdbrukere i landet å eie en slik en. Hestekreftene, som gikk på havre, blei raskt byttet ut når disse “evighetsmaskinene” kom til gards. Ikke svettet de, ikke måtte de stelles hver dag og ikke klaget de når jorda skulle pløyes eller onna i hus. Lykka måtte sikkert være stor den gangen også for hester og koner (ref.Alf Prøysens sang  ” Du skal få en dag i morra”), som dermed sikkert slapp  mange tunge drag og vonde ukvemsord når ting gikk på skakke!
Treff for veteraner siste helgen i september. Har du en gammel traktor eller vil se mange flotte?
Følg hjemmesiden til “Sælshagane gråtassforening” for mer info om et av landets aller flotteste treff for gamle traktorer og redskaper her. http://www.selshagane.no/ De har treff “siste søndag før elgjakta’!
Ps- Jan Fred Solhaug kunne fortelle at ukvemsordene fulgte med traktorene også.
-Det hendte vel at de ble ønsket “hunivelt” (“Dra hunivelt!”=”Dra pokker i vold!” ) både en og tre ganger når ting ikke fungerte eller de ikke ville starte. Sveiva er ikke for veike armer og ukvemsordene, som kom når motoren ikke startet, var garantert ikke for sarte sjeler!
Foto og tekst: Roy Myrland 28.08.17
Jan Fred Solhaug traktor ranheimsbygda selshagane gråtassforening fordson Valdres Gråtass treff ford dexta ford major foto roy myrland

Satte du pris på denne artikkelen? Bidra gjerne til flere slike via kontoen her:  


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eleven − two =