Sauegjetere i Skrautvål sameige

bildet Fullsenn Sauegjeter Tor Myrland MArtin sSebuødegården Svarthamar Susstølen Liomseter Skrautvål sameige Valdres

Så lenge jeg kan huske har dette bildet hengt på veggen i stua til min mor og far.

Det viser spreke sauegjetere og fjell-karer som snakker sanking og sau på Liomseter i Gausdal vestfjell på tidlig -50 tall. Området er nå en del av Langsua nasjonalpark.

Saueeiere og -gjetere levde og åndet for fornuftig bruk av ressursene i fjellet, som en gang livsnødvendig for både døler og valdriser, Sauesanking i Skrautvål sameige var en stor begivenhet i bygda og verdiene som blei skapt i fjellheimen i sommermåneden var livsnødvendige og gjorde de små brukene levedyktige.På tidlig -50 tall var det ca. 2000 sau som beitet øst for Fullsenn, Susstølen og Svarthamar i Skrautvål sameige sitt område. I dag er det her stort sett fritt for beitende sau. På Gausdalsiden er det fortsatt sau på fjellbeite.Bildet ble tatt av Tor Myrland på Liomseter i 1953 eller -54. Han var sauegjeter sammen med flere andre i Skrautvål sameige. NR 2 fra venstre er Martin Sebuødegården som med flere andre ivret for beiting øst i sameiget og bruken av ressursene der. Martin og Tor samarbeidet tett med gausdalgjeterne angående skilling av sau som hadde blandet seg. Mannen i hvitt var leder i Gausdal beitelag og familien hans har fortsatt støl på Liomseter. Det var Skrautvål sameige som hadde bestemt at sauen skulle beite øst for Fullsenn og Svarthamar og det var gjeternes jobb å daglig se til beitedyra og holde dem innenfor det bestemte område. Vest for Svarthamar var det forbeholdt støler med dyr som skulle inn til kvelden for melking.

Bare det å ramme inn et bilde av saue-gjetere på sanking i september på -50 tallet, sier litt om hvor viktig dette var for de involverte.

Roy Myrland

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

six + 8 =