Nye helikopter til Norsk Luftambulanse AS

Nye helikopter til Norsk Luftambulanse AS

1.juni 2018 blir Norsk Luftambulanse AS operatør på alle landets 12 legehelikopterbaser etter å ha vunnet det offentlige anbudet. Arbeidet med å rigge seg til for dette er i full gang, og dette ble ekstra synlig da et helt nytt helikopter fløy inn mot teknisk base på Gardermoen i begynnelsen av september.

Norsk Luftambulanse AS sin testflight hos Airbus. Fra v. Chief Test Pilot Tomas Hager fra Airbus. Flygesjef Erik Normann, produksjonssjef Pål Rustad og utviklingssjef Jan Thormodsæter, alle fra Norsk Luftambulanse AS. Foto Airbus
LN-OUC

Den første synlige forbedringen heter H135 T3H (kjennetegn LN-OUC), og er det første av 15 nye helikoptre som skal ut i tjeneste fra neste år. Denne modellen vil operere basene på Ål, Dombås, Stavanger, Førde og som ett av to helikoptre på Lørenskog. I tillegg skal det være to reservehelikoptre av denne typen.
– Vi var en stor delegasjon hos Airbus, der all dokumentasjon for å sikre at helikoptret har de nødvendige sertifiseringer og godkjenninger for å kunne tas hjem ble gjennomgått. Maskinen skal nå til Sveits for montering av medisinsk innredning, og vil være i drift på en av basene ved årsskiftet, sier utviklingssjef Jan Thormodsæter i Norsk Luftambulanse AS.

LN-OUC har ankommet teknisk base på Gardermoen. Foto: Per Julius Helweg
Offentlig finansiert

I Norge er luftambulansetjenesten offentlig finansiert, og Norsk Luftambulanse AS flyr på kontrakt for staten. Dette er slik det har vært siden 1988, men luftambulansetjenesten krever kontinuerlig utvikling og forbedring. I den nye kontrakten ligger derfor blant annet avtale om innføring av nye helikoptre, flere reservehelikoptre og at det skal opprettes bakvakt for personellet. Alt for å få en mer robust og moderne luftambulansetjeneste til det beste for pasientene.

Stiftelsen

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en av Norges største ideelle organisasjoner. Målet er å redde liv og helse gjennom å styrke luftambulansetjenesten i hele Norge. Eier er Norsk Luftambulanse AS som har en unik kompetanse i grensesnittet mellom akutt- og flymedisin, flyoperasjoner og redningstekniske ferdigheter. Selskapet har legehelikopterberedskap på basene Lørenskog (to helikoptre), Stavanger, Bergen, Trondheim, Ål, Dombås, Førde, Evenes og Arendal.

H135 T3 har en rekke tekniske forbedringer som gjør at det kan yte enda bedre. Det kommer pasientene til gode. Foto: Airbus

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

fifteen + 7 =