Mandel av ypperste klasse fra 601 m.o.h.

Ola Næss Ranheimsbygda Poteter mandelpoteter nord aurdal valdres foto roy myrland
Velsmakende, feilfrie, saktevokste og fulle av aroma. Nå høstes nå mandelpoteter på jordet til Ola Næss (bildet over) i Ranheimsbygda i Valdres.

Ola er “kårkall” og trives storveis med potetdyrkerhobbyen sin. Årevis med erfaring og kunnskap, som få er forunt å ha i dag, bruker han på de smakfulle knollene som vokser oppe på åsen og flere hundre meter over bygdebyen Fagernes i Nord-Aurdal. Når delikatesse-potetene er klare til høsting går ryktet fort bortover åsen og nede i bygda! Folk kommer fra både fjern og nær for å høste mandelpoteter på sjølplukk her høyt oppe under Glennatinden.

belteopttager poteter mandelpoteter valdres

Ola Næss tar opp potetene ved å ” løfte” de  opp av bakken med belteopptageren. Da ristes jorda av og potetene blir liggende oppe på bakken. Potetpellerne kan da fylle sekker og spann med Valdres sitt kanskje aller mest eksklusive og unike matprodukt. -Mandel fra Ranheimsbygda er ikke å få kjøpt på “KiwiRemaPrix”. De må du bøye ryggen sjøl for å kunne nyte!

Potetplukkerne Sissel Thon Ranheim og Jan Erik Ranheim var storlig fornøyde med kvaliteten og størrelsen på årets avling.

Les mere om mandelpoteter eller “banan potet” som også noen kaller disse smakfulle knollene. https://no.wikipedia.org/wiki/Mandelpotet

Forklaringen på “kanteføll” er med Marianne Granheim Trøyflat her: https://www.avisa-valdres.no/valdresmal/dagens-valdresmal-vet-du-hva-kantefoll-betyr-mandag-11-01-16/v/5-54-59000


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 − 1 =