Vrakpant på fritidsbåter

Vrakpant på fritidsbåter

Langs elver og strender ligger det fritidsbåter å forsøpler, som her i Nedre Eiker. Nå kan man levere disse og få vrakpant på lik linje som med gamle biler. 1. oktober innførte regjeringen vrakpant på fritidsbåter. Leverer du inn en gammel båt under 15 fot, får du 1.000 kroner tilbake.

De fleste fritidsbåter i Norge er laget av komposittmaterialer. Dumping av slike båter i havet vil føre til nedbrytning som over tid fører til mikroplast i havet. Ved å samle inn og behandle båter som skal kasseres, bidrar det til at mennesker og natur ikke eksponeres for farlige miljøgifter og mikroplast fra båter som hensettes.

Ny tilskuddsordning

– Gamle fritidsbåter som blir etterlatt i naturen eller senkes ulovlig bidrar til forsøpling og lokal forurensning. Over tid blir plast brutt ned til mikroplast i havet. Derfor innfører vi nå denne ordningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

En ny tilskuddsordning sørger nå for at det fra 1. oktober blir billigere å levere inn båtvrak. Nå må du ikke lenger betale for å levere inn små fritidsbåter. Tvert imot får du nå utbetalt 1 000 kroner når du leverer båten inn til et mottak.

Kajakker, joller, kanoer, ribber og alle andre båter under 15 fot og uten innenbordsmotor kan leveres til kommunen. Større båter opp til 49,2 fot kan leveres til egne anlegg, og det er gratis å levere større båter opp til 1,1 tonn.

Slik gjør du:

Registrer deg og skriv ut skjema fra Miljødirektoratets nettsider.

Finn et mottak for din type fritidsbåt på sortere.no/fritidsbåter. 

Les om ordningen her

Av Jan Arne Dammen

Langs elvebredden i Nedre Eiker har denne ligget i lang tid. Nå kan du få 1000 kroner i vrakpant for den. Foto Jan Arne Dammen

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × three =