Ulvebestanden overvåkes – merker ulver i Slettås-reviret

Statens naturoppsyn startet 2. januar arbeidet med å forvaltningsmerke ulver. Bildet er fra fjorårets merking. Foto: Statens naturoppsyn

Miljødirektoratets feltpersonell i Statens naturoppsyn startet 2. januar arbeidet med å forvaltningsmerke ulver i Slettås-reviret i Hedmark. Radiomerkingen skjer på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD).
Oppdraget fra KLD går ut på å merke ulv i flere revir i ulvesonen, slik at ulvenes områdebruk og vandringer kan kartlegges. Ulvene i Slettås har prioritet i oppdraget.

Gode sporingsforhold

– Noe av det viktigste for å lykkes med å merke ulv er gode snøforhold. I romjula kom det mye snø, og da må vi utnytte muligheten til å finne spor og komme raskt i gang med merking, sier direktør Pål Prestrud i SNO.
SNO har utført flere tilsvarende oppdrag, og veterinærer med lang erfaring med merking av ulv deltar også i arbeidet. I fjor ble 15 ulver merket på oppdrag fra departementet, blant dem seks i Slettås.

Statens naturoppsyn startet 2. januar arbeidet med å forvaltningsmerke ulver. Bildet er fra fjorårets merking. Foto: Statens naturoppsyn
Overvåkes etter merkingen

Ulvene spores opp og lokaliseres fra bakken, både av mannskap på ski i terrenget og i bil langs skogsbilveier. Når ulvene er lokalisert, tar personellet i bruk helikopter for å komme tett nok innpå til å skyte dyrene med bedøvelses pil, før de merkes med radiosendere. Ulvene overvåkes til de har vært våkne fra bedøvelsen en stund. Merkingen foregår etter standard prosedyrer, og sammen med ansvarlig veterinær påser SNO at merkingen belaster ulvene minst mulig.

Les mer på miljøstatus.no 

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

seventeen − twelve =