Felles telefonnummer for legevakt – 116 117

Felles telefonnummer for legevakt - 116 117

Vet du at hele landet har felles telefonnummer til legevakta? Enten du bor i Drammen,  Steinkjer, Larvik, Trondheim eller Fagernes kan du ved å ringe 116 117 (uttales: hundre og seksten hundre og sytten) komme i kontakt med den lokale legevakta. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Unngår tidstap

De fleste kjenner til nødnumrene; 110 for brann, 112 for politi og 113 for ambulanse. Men ikke alle har fått med seg fellesnummeret 116 117 til legevakta. Tidligere hadde hver kommune sitt eget telefonnummer og det var ikke lett om du trengte lege og var utenfor hjemkommunen.

Ved å ringe 116 117 kommer du til nærmeste legevakt, uansett hvor du er i landet. Foto Jan Arne Dammen

-Ett felles legevaktnummer vil gjøre det lettere for folk å nå legevakttjenesten. Vi unngår tidstap, noe som kan være avgjørende i akutte situasjoner, sa helseminister Bent Høie (H), ved lanseringen i september 2015.

Benytt 116 117

Når du ringer det sekssifrede nummeret 116 117 kommer du i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Legevakta skal tilby hjelp til det som ikke kan vente når fastlegekontoret ditt er stengt. Legevakta skal også hjelpe deg når du ikke er i nærheten av fastlegen din, for eksempel hvis du er på ferie eller reise. Ved behov kan også samtalene bli viderekoblet til andre legevakter og AMK.

Nødhjelp ring 113

Hvis du tror det er akutt og står om liv, ringer du medisinsk nødhjelp 113.

Hvis du tror det er akutt og står om liv, ringer du medisinsk nødhjelp 113.Foto Jan Arne Dammen
Bruk det sekssifrede nummeret

Alle legevaktsentraler skal svare på telefonnummer 116 117 – i tillegg skal de ha et 8-siffret nummer som er dedikert pr kommune eller legevaktsentral. Dette er forskriftsfestet i akuttmedisinforskriften (2015).
– Drammen legevaktsentral dekker kravet i akuttmedisinforskriften ved at de har et nytt 8-sifret nummer: 32254170. Dette erstatter det gamle telefonnummeret 32269000.
Primært skal brukerne benytte det nasjonale sekssifrede nummeret 116 117 (uttales: hundre og seksten hundre og sytten), sier Kristin H. Holtan veileder i Helsenorge.no.

Les mer på Helsenorge.no

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 + four =