Tyvstart på våren – tulipanens dag

Tyvstart på våren - tulipanens dag

Fredag 19. januar feires tulipanens dag, og med friske tulipaner i ulike former og farger feirer vi at den norske tulipansesongen er i gang for fullt. Selv 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipaner fremdeles på mote. De fleste av tulipanene som selges i Norge er produsert av norske gartnere.

80 millioner norskproduserte tulipaner

I dag er tulipanen Norges mest populære snittblomst og det produseres omtrent 80 millioner norske tulipaner hvert år. Dette vil si at det selges i overkant av en halv million tulipaner om dagen i løpet av tulipansesongen. Alle tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere. På den måten er det en meget kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dette gjør at kvaliteten sikres og at du som forbruker kan få lengre nytelse av tulipanene du kjøper.

Tulipaner i Norge

De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Det var legen Henrik Høyer, som dro til Leiden i Holland, som brakte tulipanen til Norge. Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge. Etter dette har det bare gått en vei; Selv etter 400 år er tulipaner fremdeles på mote. Vi nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne. Nå, over 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipanen fremdeles en trendy.

Tulipanens historie er fylt med dramatikk og spenning for ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen. Bildet er fra Keukenhof blomsterpark i Amsterdam. Foto Jan Arne DammenKilde. Tulipantips.no

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 − 7 =