Holmestrand stasjon

Holmestrand stasjon

 

Siden 1881 har Holmestrand hatt gjennomgangstrafikk av tog på Vestfoldbanen som har snirklet seg gjennom byen på svingete enkeltspor tett opp til innbyggernes husvegger og byens handlegate.

(Video fra stasjonen i bunn av artikkelen etter bildeserien)

Holmestrand stasjonMen denne epoken er over, en gang for alle. Som kjent for mange, åpnet Holmestrand sin nye stasjonshall 28. november 2016.

Stasjonsområdet er 250 meter langt, 35 meter bredt og 18 meter høyt, selve fjellhallen er på hele 870 meter totalt og er en av verdens største fjellhaller. Det er totalt fire spor, hvorav to er for stasjonsstopp og to spor for gjennomgangstrafikk i opp til 250 km/t.

Himlingen i fjellhallen er dekket med totalt 1000 tonn med stål, som skal bestå av totalt 8333 plater av syrefast stål, samt minst 150 000 skruer og bolter, samt 686 opphengsfester, i følge BaneNor. Takhimlingen er estetisk flott å se på, men den har også en viktig funksjon for å dempe både støy og vindtrykk ved togpasseringer i høy hastighet.

Det er rett og slett en opplevelse å tusle en tur inn i den gigantiske fjellhallen, og ikke minst var det en kort, men artig opplevelse å ta fjellheisen 70 meter opp på toppen av fjellet, hvor nærmere 90 % av Holmestrand sin befolkning bor. Heisturen tar ca 45 sekunder, og to heiser er tilgjengelig, så ventetiden er kort.

Heisen er gratis å benytte, og fra fjellhallens inngangsparti kan man ta heisen opp til toppen og nyte utsikten over både by og fjord. Ikke minst er dette en kjærkommen «snarvei» for både lokale pendlere og handlende til sentrum.

Skulle du ta turen til Holmestrand for å teste heisen, anbefales det å gå til høyre når man kommer ut av fjellheisen og 20 meter opp i gata; da kan man gå ut på et inngjerdet område med denne utsikten.

Noen bilder fra stasjonshallens inngangsparti…


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × two =