Har med hjertestarter over Besseggen! -Gjendeguiden og Besseggenpatrulja trygger turen

Gjendeguiden besseggenpatrulja Ørjan Venås Fjellfant Seljord Vågå Foto roy myrland
Gjendeguiden A/S og Besseggenpatrulja er i gang for sesongen  med sine turer over Besseggen.
Ørjan Venås (bildet over) er daglig leder i selskapet, som ellers består av “A-laget” av omsorgsfulle, positive og erfarne fjellfolk/turistverter ved Gjende. 
(Se og hør video i bunn av artikkel)

Foruten Ørjan Venås består firmaet Gjendeguiden A/S av Harald Rune Øvstedal, Marius Michael Haugløkken og  Knut-Erik Tessnes. De fire og deres hjelpere gjør en solid jobb jobb med å trygge og event hjelpe turfolk som “sliter” over Besseggen. Besseggenpatrulja støttes av Oppland fylkeskommune, Øystre-Slidre og Vågå kommune, pluss  Miljødirektoratet. Firmaer i både Gudbrandsdalen og Valdres, som har “tilknytning” (tjener penger red.anm.) på de ca. 60 000 fotturistene som beregnes å vandre den populære fjellturen i sommer. bidrar også.

Ørjan Venås forteller at han og de andre “fjellfantene” i Besseggenpatrulja planlegger å gå ca. 70(!) turer over Besseggen utover sommeren og høsten. -Det er dobbelt så mange som i fjor, da vi startet opp og opplevde behovet for bistand ganske så betydelig. Turfolk ble hjulpet på stort sett alle turene og tilbakemeldingene på vår tilstedeværelse i fjellet var utelukkende positive. 

“Patrulje-turene” over Besseggen går på ettermiddag og kveldstid. Det er for å fange opp folk som event. trenger hjelp, slik at resurser fra Politi, Røde-Kors eller redningshelikopter, slipper måtte rykke ut for å få folk trygt ned igjen. Søppel folk “glemmer” igjen tar Besseggenpatrulja også med ned til der den hører hjemme. -Brukte snusposer og våtservietter er det folk lettest slenger fra seg.

Spørsmålene er mange og praten går lett i fjellet, og turfolket får gode svar av de fjellvante karene.

-Peer Gynt skrøna vel litt til mor Aase om bukkerittet over Gjendin-eggen, men Besseggenpatrulja prøver i hvertfall å være “edruelige” når de informerer og forteller, avslutter Ørjan Venås praten før han gikk løs på den stupbratte Jo Stigen fra Gjendevannet og opp til Bandet der Besseggen starter!

 

Anny Myrland fra Skrautvål i Valdres, fikk gode svar og forklaringer ved Gjende av Ørjan Venås, som egentlig er Telemarking fra “Dyrskuplassen” Seljord, men nå bosatt i Vågå.

Alarmsentralen vet når Besseggenparturlja er ute og går, og informasjon når fram på direktelinja, som er lett tilgjengelig på patruljens bekledning. Nytt i år er at Besseggenpatrulja også har med seg hjertestarter i de  blå sekkene de bærer med seg. Sekkene er ellers fylt opp med ekstra tøy og mat/drikke/førsthjelpsutstyr, som det kan bli behov for. -I år har vi allerede måttet kle av og på ei dame som sleit og hadde det vondt. “Bytøyet” tok vi av henne og kledde så på med ull fra innerst. Når vi så fikk på henne vindtett jakke og bukse ytterst, gikk det bra videre. Med sikkerhet forhindret Besseggenpatruljen 7-8 offentlige redningsaksjoner i fjor. 

Om du føler deg litt usikker på å gå “Gjendin-eggen”, så tilbyr Gjendeguiden og Gjendebåten turfølge på over Besseggen både fra Memurubu på tirsdager(denne turen bookes via Gjendebåten) og via “Jo Stigen” på torsdager i sommer. Prisene inkluderer båtbillett og blir garantert et minne for livet! Les mere om det på . https://www.gjendeguiden.no/ og https://www.gjende.no/

Besseggen TV

Slået op af Gjendeguiden i 9. juni 2018

Følg Gjendeguiden på Facebook og Instagram
Medlem i Nasjonalparkriket: https://www.nasjonalparkriket.no/
Medlem i Visit Jotunheimen: https://visitjotunheimen.no/
Medlem i Besseggen Turisme: http://besseggen.net/ 
Utstyret kjøper du på Besseggen Fjellsport: http://www.besseggenfjellsport.no/

Båtbillett til Gjendebåten: www.gjende.no


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 + 18 =