Kurv fra Valdres #3. -Moahugen gard og Sørre Skjel gard

Kurv fra Valdres #3. -Moahugen gard og Sørre Skjel gard
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

 

Mat og matkultur er viktig i Valdres. Noe av det mest unike og lokale, etter rakfisken, er kurv.

Bente Rakstad (til venstre på bildet over) fra Moahugen gard og Harald Lund fra Sørre Skjel gård produserer kurv basert på råstoff fra Øystre-Slidre.

På Moahugen gard brukes bl.a. sauekjøtt i noen av  spekepølsetypene som produseres. Sauene beiter i den den østre delen av kommunen og slippes på fjellbeite i begynnelsen av i juni. Der er går sauene og beiter på flate vidder og har Skaget, som “navigeringspunkt” til ut i september måned.

Kurv fra Skjel baserer sin spekepølseproduksjon produksjon på kjøtt fra geiter som har hatt Bitihorn, som “ryggstø”. Skjels-stølen ligger sør for Båtskaret og geitene flytter til fjells i slutten av juni. Da produseres det geitemelk utover sommeren der. Den første “Skjelskurven” blei produsert til OL på Lillehammmer i 1994.

Begge produsentene er godkjente “Kurv fra Valdres” produsenter hos Matmerk.

På Moahugen gard i Heggenes (rett ved rv. 51) er det gårdsutsalg. Et solid utvalg av gårdens (og andre produsenter) sine produkter er til salgs der. Adressen er Bygdinvegen 2177, Heggenes.

Skjels kurv kan kjøpes på gården i Øystre Slidre.

Spekepølse er kanskje et mere allment navn på den tørka kjøttfarsen, som har modnet gjennom vinteren og våren på et luftig og tørt sted. Luftfuktighet, temperatur og forskjellige ingredienser sørger fot et mangfold og smaker på spekepølsene. Når gjøken galer er kurven ferdig speket på sin “kurvehes”. Under “Valdresgildet” på Skiferplassen på Fagernes var det kåring av “den beste” kurven i dalføret 22. Juni. Nettavisa Langsveien.no vil fremover presentere noen av produsentene av “Kurv fra Valdres”.

Sørre Skjel på Facebook: https://www.facebook.com/SorreSkjel/

Moahugen gard’s presentasjon på www.iValdres.no: https://www.ivaldres.no/presentasjon/moahaugen-gard/ 

Portrett av Gro Haraldsdatter Arneng på “Mø i Valderes” av journalist Arne Martin Bøe: https://moivaldres.no/tag/sorre-skjel/

Facebook: https://www.facebook.com/moahaugen?fref=ts

Matmerk: https://www.matmerk.no/no/beskyttedebetegnelser/godkjente-produkter/kurv-fra-valdres

Nettsiden www.iValdres.no skriver følgende: https://www.ivaldres.no/spekepolse-kurv-valdres/#bedrifter

Matmerk skriver følgende :

Den finst i eit mangfald av storleikar og former. Den er kjenneteikna ved ein mørk ytterkant, raudfarga kjerne og søtleg smak.

Visste du at:
I Valdres er det lang tradisjon for å lage spekjepølse. Av oppskriftene som blir brukte i dag, veit vi at nokon kan førast tilbake til ca. 1910, men dei er truleg mykje eldre. Spekjepølse vart laga for å konservere kjøtt og innmat som ikkje vart utnytta på annan måte etter haustslaktinga på gardane.

Produksjon og opprinnelse:
Nemninga ”kurv” har i lang tid vore brukt i Valdres om alle typar spekjepølse. Både kjøttype og mengda av innmat varierte mykje, avhengig av tilgjengeleg råvare og om det skulle lagast festkurv eller kvardagskurv. Kurv frå Valdres omfattar dei tre hovudtypane storfe, småfe eller vilt.

Korleis blir den produsert:
Profesjonelle produsentar har no teke over størstedelen av produksjonen i Valdres.

Særpreget til Kurv frå Valdres skriv seg frå dei naturgitte føresetnadene i Valdres og den tradisjonelle foredlingsmetoden utan bruk av startarkultur. Klimaet i Valdres i foredlingsperioden frå 1. november til 1. april er tørt og kjølig, noko som er gunstig for naturtørking. I tillegg til klimaet vil det i hovudsak vere vekstforholda til bakteriefloraen på foredlingsstaden (husfloraen) som gir Kurv frå Valdres sitt særpreg.

Produserast av Kurv frå Valdres BA


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 + 19 =