Kurv fra Valdres #4. -Bagn pølsemakeri / “Eine”

bagn Eine Rakel og Ruben Lindberg Eine kurv fra valdres
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

 

Mat og matkultur er viktig i Valdres. Noe av det mest unike og lokale, etter rakfisken, er kurv.

Rakel og Ruben Lindberg (bildet over) i Bagn pølsemakeri i Sør-Aurdal har en solid og god produksjon spekepølser.

Bagn pølsemakeri selger sine spekepølser under varemerket “Eine”. Produktene kan kjøpes i ledende dagligvareforretninger, spesialbutikker og på utvalgte markeder over store deler av Norge. Spekepølsene er stort sett produsert etter eldre oppskrifter fra Sør-Aurdal og modnes ca 900 m.o.h. Kurv fra “Eine” er beskyttet av “Matmerk sin geografiske beskyttelse”.

.

Spekepølse er kanskje et mere allment navn på den tørka kjøttfarsen, som har modnet gjennom vinteren og våren på et luftig og tørt sted. Luftfuktighet, temperatur og forskjellige ingredienser sørger fot et mangfold og smaker på spekepølsene. Når gjøken galer er kurven ferdig speket på sin “kurvehes”. Under “Valdresgildet” på Skiferplassen på Fagernes var det kåring av “den beste” kurven i dalføret 22. Juni. Nettavisa Langsveien.no vil fremover presentere noen av produsentene av “Kurv fra Valdres”.

Hjemmesiden for “Eine” og Bagn pølsemakeri: http://www.eine.no/

Matmerk: https://www.matmerk.no/no/beskyttedebetegnelser/godkjente-produkter/kurv-fra-valdres

 

Matmerk skriver følgende :

Den finst i eit mangfald av storleikar og former. Den er kjenneteikna ved ein mørk ytterkant, raudfarga kjerne og søtleg smak.

Visste du at:
I Valdres er det lang tradisjon for å lage spekjepølse. Av oppskriftene som blir brukte i dag, veit vi at nokon kan førast tilbake til ca. 1910, men dei er truleg mykje eldre. Spekjepølse vart laga for å konservere kjøtt og innmat som ikkje vart utnytta på annan måte etter haustslaktinga på gardane.

Produksjon og opprinnelse:
Nemninga ”kurv” har i lang tid vore brukt i Valdres om alle typar spekjepølse. Både kjøttype og mengda av innmat varierte mykje, avhengig av tilgjengeleg råvare og om det skulle lagast festkurv eller kvardagskurv. Kurv frå Valdres omfattar dei tre hovudtypane storfe, småfe eller vilt.

Korleis blir den produsert:
Profesjonelle produsentar har no teke over størstedelen av produksjonen i Valdres.

Særpreget til Kurv frå Valdres skriv seg frå dei naturgitte føresetnadene i Valdres og den tradisjonelle foredlingsmetoden utan bruk av startarkultur. Klimaet i Valdres i foredlingsperioden frå 1. november til 1. april er tørt og kjølig, noko som er gunstig for naturtørking. I tillegg til klimaet vil det i hovudsak vere vekstforholda til bakteriefloraen på foredlingsstaden (husfloraen) som gir Kurv frå Valdres sitt særpreg.

Produserast av Kurv frå Valdres BA


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

six − 6 =