Staute Valdriser i selvbygde vikingskip var med i Nesjarspelet!

Foto: Roy Myrland Nesjarspelet ble en dundrende suksess denne gangen også! Ildsjeler og dugnadsfolk har for 2. gang jobbet i lang tid med oppsetningen, som "minnes" slaget ved Nesjar 25. mars 1016! Fra Valdres deltok fra venstre på bildet over: Vikingsskiskipper Johan Ødegård, bobileier, sjåfør, roer, og logistikkansvarlig (trell red.anm.) Eivind Dahl og vikingskipeier Ola Wangensteen

 

Nesjarspelet ble en dundrende suksess denne gangen også med 4 fullsatte forestillinger i Helgeroa!

Ildsjeler og dugnadsfolk har for 2. gang jobbet i lang tid med oppsetningen, som “minnes” slaget ved Nesjar 25. mars 1016!

Fra Valdres deltok fra venstre på bildet over: Høvedsmann Johan Ødegård, Eivind Dahl  bobileier, sjåfør, roer, og logistikkansvarlig (trell red.anm.) og høvedsmann Ola Wangensteen

Litt om Nesjarspelet og Olav Haraldsson (Olav den hellige)

Ingen kan eksakt si hvor slaget stod den gangen, men det antas at slaget skjedde rett ute på fjorden for der Nesjarspelet nå spilles. Slaget ved Nesjar er fortsatt det største sjøslaget i norsk historie og det antas at ca 2000 mann døde. I følge historikere var mye av årsaken til Olav sin seier at hans soldater var kamperfarne leiesoldater fra øst-europa og at de bar ringbrynjer i kamp. Slaget ved Nesjar bør i følge flere og flere jevnstilles med slaget på Stiklestad. Det var på Brunlaneset (Nesjar) “kristningen” av Norge begynte med våpenmakt, men det var på Stiklestad, at Tore Hund fikk slutt på Olav Haraldsson sin brutalitet. Det var øksehoggene og spydstikket med “Selshevneren”,  oppunder ringbrynja til “Olav digre”, som til slutt drepte mannen 29. julit 103o.  1. år senere ble han helgen..

Seilet til vikingskipene er det også mye arbeid med. Se og hør i videoen under

Johan ødegård og Ola Wangensteen Foto Roy Myrland Nesjarpelet 2018 og LAngsveien.no

Ikke hverdagskost med stolte vikingskip i Helgeroa.

 

Båtene sine fortøyninger måtte stadig sjekkes i den friske sørvestlige brisen i Helgeroa.

Lenke til hjemmesiden til Nesjarspelet: http://www.nesjarspelet.no/

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen − one =