Hunder i krig!

Pressebilde3-МОМ NVFF 3083-2. Bruk av en medisinsk tralle for å transportere de sårede. Området av Petsamo. 1944. Foto- K.I. Pogodin (1)
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

Om utstillingen «Hunder i krig. -Servicehunder ved den Karelske fronten».

Lørdag 21. juli  kl 13.00 åpne Vardøhus Museumsforening  sommerens andre utstilling i Skoleinternatet/Partisanmuseet i Kiberg.

Sted: Skoleinternatet/Partisanmuseet i Kiberg.
Åpningstider: kl 9-18 hver dag.

Under Andre verdenskrig mellom 1941 og 1945 brukte den sovjetiske Røde Armè for første gang tjenestehunder i sine enheter. Det var aldri tidligere brukt hunder som våpen og hjelpemiddel i så stor grad for å løse kampoppdrag.

I alt ble det dannet 168 avdelinger som ble sendt til hæren i løpet av krigen, 2 selvstendige regimenter innenfor spesialtjenester, 21 selvstendige bataljoner, 45 selvstendige detasjement, 100 selvstendige kompanier og tropper.

Det ble forberedt 68.000 hunder for ulike formål innenfor militærtjenestene, deriblant anti-tanks, minesøk, samband, patrulje, rekognosering, sabotasje og santitet. Den største delen av hundene – 42.000 – var ikke renrasede hunder. Av det totale antallet hunder som ble forberedt for tjeneste ved fronten var 43,3% sledehunder, 28.9% minehunder, 14.1% antitanks, og alle til andre tjenester 13.3%.

Opphavsmannen til de fleste av negativene er sersjant Josip Ivanovitsj Kozminskijj, som var fotografen til den operative avdelingen til hovedkvarteret ved den Karelske fronten. Bildene ble tatt i april 1944 i det 126. lette skytterkorps (kommandør – oberst V.N. Solovjov).
Utstillingen inkluderer også bilder av den berømte fotografen Jevgenij Ananievitsj Khaldei, som har registrert ulike aspekter ved de firbente stridende med sitt fotoapparat.

Utstillingen er produsert av Murmansk fylkes regionale museum ved E. A. Orekhova.

Utstillingen i Kiberg er et samarbeide mellom Murmansk fylkes regionale museum og Norsk-Russisk ekspertgruppe for partisanhistorie ved Vardøhus museumsforening.
Museumsforeningen ønsker å skape mer aktivitet i bygningen i Kiberg og dette er den andre utstillingen som åpnes denne sommeren. Den første var «Utstillingen om Kibergodysseen» som fortsatt hegger der.

Pressebilde1-МОМ-NVFF-3083-24.-Hund-med-sin-hundefører.-Murmansk-retning.-April-1944.-Foto-J.I.-Kozminskij-1.jpg

Foto og tekst: Pressemelding fra Asbjørn Nilsen, VARDØHUS MUSEUMSFORENING

Adresse: Nordre Langgate 20, 9950 Vardø

Telefon: 93 60 38 89 (leder) ~ E-post: vardomf@gmail.com


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

seventeen − 4 =