Tørken gir fantastisk god smak på villbringebærene i Valdres nå! (PS. Veibeskrivelser til gode molte- og bærsteder i artikkelen)

Inger Karin Løvlie tørken VAldres Bringebær smak av Valdres tørke foto roy myrland
For alt som spirer og gror er tørken og den langvarige mangelen på nok nedbør stort sett meget negativt. Tørken medfører enorme økte kostnader og store belastninger for de som trenger for til dyr eller lever av å hogge i skogen .

Da er det desto hyggeligere å kunne fortelle en god bivirkning av tørken som har” herjet” og ser ut til å fortsette i sør-norge.

-Det har seg nemlig slik at smaken blir mye bedre og det er mindre (stort sett ingen ting) med mark i villbringebærene nå i den kraftige tørkesommeren.

Store mengder med bær på åpne hogstflater eller i grøftekantene, gjør det også enkelt å komme til for den som vil høste. Det er artig og fylle bøtter og spann, om en har tid og mulighet.

Inger Karin Løvlie (bildet over) i Skrautvål i Valdres brukte ikke mange timene i den svale sommerkvelden for å fylle bringebærbøtta med særdeles smakfull, aromarik og markfri villbringebær. -En trenger hverken god kondisjon eller gå lange veier for å pluke bær nå. Det bugner med bær langs veier og stier! Men, jeg har på meg både bukse og gode støvler, når jeg skal ut og plukke. Det kan nok stikke og klø litt om en skraper seg opp eller blir myggstuket, avsluttet hun praten i “villbringebærskogen”.

Bærplukking i utmark er gratis for alle og bringebærbuskene står ofte tett der de vokser. Da behøver en hverken spesielt god ganghelse, eller å gå kilometervis i blaute myrer eller ulendt terreng, for å fylle opp fryser eller glass med syltetøy.

Tine melk nyrørte bringebær foto roy myrland

 

Grovbrød, Tine melk og nyrørte villbringebær, som må spises med skje, er det beste mener mange!

Molta ser også ut til å ha gode forhold om dagen, med gode “fangster” for de som veit hvor den vokser. Mengden med blåbær og tyttebær er det uvisst om hvordan blir, men det ser litt dårlig ut foreløbig.

Lite bringebærmark

Gartner Anders Nordrum i Datsja.no tror dette kan noe med naturlig syklus å gjøre for bringebærbillen. Men, han mener den viktigste grunnen til “knekken” for marken, har med tørken å gjøre. -Akkurat som det er lite brunsnegler i tørkerammede områder i år, forteller han.  Smakforsterkelsen og den helt unike og gode “margsmaken” av villbringebærene er også et resultat av en tørr sommer, sier Anders Nordrum.

-Mindre størrelse på bærene, men med mye mere aroma er jo helt perfekt for oss som liker velsmakende, god og kortreist mat, avslutter en av landets aller dyktigste gartnere sommerpraten.

PS. Lurer du på hvor både blaut-molta og bringebær-stedene er? Veibeskrivelser er her og det er “bærgaranti” om du går turene nå og leiter litt på utsiden av stien!

https://www.nord-aurdal.kommune.no/tjenester/familie-helse-og-omsorg/folkehelse/sommervandring/

Klikk her på bildet under for lese på Datsja.no om hagebruk og sjølberging.

Datsja.no
https://www.datsja.no/

 

Videoer med Anders Nordrum under:

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × three =