Topp folk, til toppen på topptur og topp middag etterpå

Topp folk, til toppen på topptur og topp middag etterpå

Det er moro å komme til topps når sola skinner og fjellet er som finest nå på høsten.

Fjellheimen er også fin om det er slake lier og flate vann. Men, det er noe med det å komme til topps. Slitet, smerten og tråkkinga er glemt når toppen er nådd-

Her en dag var fire at “fjellfolket” i Valdres, tilfeldigvis på toppen av Bitihorn 1607 m.o.h., omtrent samtidig. De har trena og øvd i årevis og har erfaring som få andre på å glede andre (og seg selv) med fjellets vidunderlige sanseinntrykk og fysiske utfordringer (som, som alle vet, gir en voldsom glede når slitet er over).

Elin Kløvstad Nordsveen fra Rogne i Øystre-Slidre nyter livet i fjellet og kan det meste om å fiske mellom høye fjell og på friske vidder. Men, noen ganger “forlater Fantomet jungelen”, og slik er det med Elin også. Fjellvann og spenstige elver er friluftshjertet hennes nærmest. Men topptur med god venninne og nok seigmenn i sekken er også uforglemmelig lykke, selv om fjellørretens ville sprell i enden av snøret nok gir større kick for henne.
Bobbo Lønnquist fra Beitostølen stortrives i fjellet og vil gjerne ha deg med på tur! Han er en av de som kan gi varierte og forskjellige opplevelser i fjellet. Som ansatt i Beitostølen Aktiv & Skiskole er han tryggheten sjøl å bli med på tur i løyper og på stier, i klatretau, eller til vanns. Dagens topptur for han var med en skoleklasse som også stortrivdes på Bitihorn etter litt slit og svette et par timer i motbakken.
Bobbo vil ha DEG med på tur. Kort eller lang, topptur eller vandring. Fjellet lokker og Bobbo stortrives der.
Øystein Grønolen er en ung mann med en fenomenal utholdenhet og styrke. Toppen av Bitihorn når han på snaut 30 minutter fra Båtskardet. Vi andre dødelige sliter med å komme under 2 timer veien opp baksiden av fjellet.
Synshødn er nabotoppen til Bitihorn mot nord. Der er Via Ferraten Øystein Grønolen sitt domene. Utallige er turene den stødige og trygge valdrisen han har gjort opp der, som klatreguide med gjester fra både fjern og nær.

 

Sjølvaste sjefen og tryggheten sjøl! Tor Erik Grønolen (til venstre) er “sjef” når det gjelder å ha gått tinder og ruter i området nord for Beitostølen og Gjende med gjester. Som turistvert på Grønolen Fjellgård har han i årevis hatt med gjester på vandreturer i de flotte fjellområdene. Etter et par år med litt lav intensitet, har han nå fått byttet hofte og er i full fart igjen. Vi skal ikke nevne alder, men 34 minutter på turen rett opp fjellveggen fra Båtskardet er imponerende raskt for en voksen mann. Dagen etter bildet blei tatt stod en tolvtimers tur, med gjester på programmet. Sønnen Øystein “grusa” forøvrig sin far denne dagen, men han er ikke trygg på at Tor Erik plutselig er raskere enn han opp den litt luftige ruta.

 

God forklaring om fjell og rute fra Bygdinsiden av Bitihorn.
Døra i reingjerdet, som går ned i Raudfjorden i Bygdin,  er viktig å huske å lukke på vei opp eller ned fra Bitihorn.

 

Bitihorn fra nord. Det er en kjensgjerning at litt oppe i høyden, på alle tinder og fjell, er det stein, stein og enda mere stein.
Fri utsikt mot nord med Bygdin Fjellhotell der Bygdinvannet og Vinstern er på hver sin side og med Valdresflye bak.
Og, på andre siden av Valdresflye ligger Bessheim fjellstue. Dit er det vel verdt å legge turen om en har tid, lyst og mulighet til å kjøpe seg en skikklig god middag. Bjørn Ekerbakke sine fleskemiddager der er vel verdt en liten omvei!

Den mest legendariske fjellkaren som har “løpt” fra topp til topp i Jotunheiemen er Jo Gjende. Bua hans i Gjendeosen og Jostigen opp til Besseggen er minner etter han. Hør Gaute Vole og Kåre Holsagen forteller i innslaget under fra 2010.

Foto, video og tekst: Roy Myrland 05.09.18

 

 

 

 

 

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

seventeen − twelve =