For snart 16 år siden ble han døpt i Skrautvål kyrkje. Nå er…

Martin Myrland Skrautvol er med sine 16 år en av landets yngste kirketjenere, og han trives i jobben. (Foto Terje Eklund)

 

For snart 16 år siden ble han døpt i Skrautvål kyrkje. Nå er…

Martin en av landets yngste kirketjenere.

 

Bildet over: Martin Myrland Skrautvol er med sine 16 år en av landets yngste kirketjenere, og han trives i jobben. (Foto Terje Eklund)

Kyrkjeliv i nord-aurdal

Av TERJE EKLUND/ansvarlig redaktør av menighetsbladet “Kyrkjeliv i Nord-Aurdal

Første gang jeg så Martin var 2. påskedag 2003. Da var han bare noen måneder gammel og jeg skulle døpe han i Skrautvål kyrkje. Siden har jeg ikke sett ham, før nå, snart 16 år senere. Nå er han blitt en velvoksen ungdom og av alle ting kirketjener i den kirken han en gang ble døpt. Det er rundt ett år siden Martin påtok seg jobben som kirketjener, og han medgir at han trives.

Mange oppgaver

Martin Myrland Skrautvol forteller at det var via moren sin han hørte at soknerådet var på jakt etter ny kirketjener. Og da soknerådsleder Rigmor Orderdalen Tveit spurte om han kunne tenke seg å prøve seg som kirketjener, svarte Martin ja. Da var han bare 15 år. Arve Bakke ble en god læremester, ikke minst når det gjaldt teknikken å ringe med de to kirkeklokkene. Martin deltok også på fjorårets klokkeseminar i Aurdal.
– Hvilke oppgaver har du som kirketjener foruten å ringe?
– Jeg må sørge for riktig temperatur i kirkerommet, henge opp salmenummer, sette frem brød og vin og tenne lys. Skifte lyspærer. Og vinterstid er det snøbrøyting.
– Syns du det er vanskelig å ringe?
-Nei, det går seg til. Det gjelder å finne rytmen og få det til å klinge. Og det kan jo være litt utfordrende og spennende. Den ene er tyngre enn den andre. Jeg liker meg i tårnet. Fin utsikt er det også.

Ikke den første

Martin er en stillfaren kar. Han er ikke overbegeistret over å skulle bli intervjuet i Kyrkjeliv. Men så sitter vi der da i sakristiet, i hans hjembygds kirke, som han synes er fin. Det hører nok til sjeldenhetene at 15-16-åringer tar på seg jobben som kirketjener. Det er imidlertid ikke første gang at vi i Nord-Aurdal kan skilte med unge kirketjenere. Både Erlend Kamrud Jahnsen, Sverre Myrheim og Henning Andersen var 15-16 år gamle da de i sin tid ble kirketjenere. De to første i Ulneskyrkja og Henning i Aurdal. Henning er den eneste som fortsatt står i tjenesten. Og i år kan han feire 25-års jubileum som kirketjener!
– Hva sier vennene dine til at du er blitt kirketjener?
– Kanskje litt spesielt, men jeg tror de synes det er all right.
– Greit å jobbe på søndager?
– Det er som regel bare en søndag i måneden og et og annet bryllup. Begravelser er jeg ikke med på.

Gamle traktorer og torader
På spørsmål om hvordan han opplever kirkens gudstjeneste, svarer Martin:
– Det er helt fint det.
-Hvordan forhold har du til «sjefen» – Vårherre?
– Det er vel helt vanlig. Tror vel som folk flest – og jeg er jo døpt og konfirmert.
Til daglig er Martin elev ved Valle videregående på Lena hvor han går naturbruk-linjen. Han er vokst opp på gård, men er ikke odelsgutt og vet ikke om det blir han som skal ta over. Etter hvert har han fått erfaring både med fjøsstell og annet gårdsarbeid. Også jobber han litt i skogen med vinterved.
Martin forteller at han alltid har vært opptatt av å «mekke» biler og traktorer. Særlig gamle traktorer fra 60-tallet. Han eier to; en Dexta og en Volvo.
– Jeg har hatt sommerjobb hos Bakke Maskinservice på Heggenes, og det har vært interessant.
Men Martin har flere interesser. Siden han var 10 år har han spilt torader. Jon Gjesdal har vært læremester. Martin sier at han synes det er artig å spille på torader.

Som vi skjønner har Martin nok å drive med, og det er ikke minst flott at en ungdom tar på seg oppgaver i kirken. Vi ønsker lykke til videre!

 

Flere utgaver og artikler i “Kyrkjeliv i Nord-Aurdal” her


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 − eleven =