Ukens fremmedord: Mytologi

Ukens fremmedord: Mytologi

«Å fortelle en historie, en legendarisk lærdom, en historiefortelling»

Mytologi (Gresk: myte=fortelling og logi=tale) kan betegne studier av myter generellt, være en samlebetegnelse for spesielle grupper myter (for eksempel skapelsesmyter) eller brukes som en fellesbetegnelse på ulike myter i en gitt kultur (for eksempel norrøn- eller gresk mytologi).

Mytenes hensikt er å tolke naturlige hendelser og forklare hvordan verden og menneskeheten ble til og hvordan de fungerer, ofte med trekk fra det overnaturlige. Slike myter finnes i alle kjente kulturer, tidligere overlevert i muntlig form fra generasjon til generasjon og de ble oppfattet som sanne innenfor de enkelte kulturene.

Innsamlingen, tolkingen og forskningen av myter er også en gren av mytologi, kallt mytografi. Når man sammenligner myter fra flere kulturer kalles det sammenlignende mytologi.

-Bia


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 + eight =