Hva vet du om keramikk?

Hva vet du om keramikk?

Keramikk er samlebetegnelse på produkter laget av leire eller leirelignende materialer, som ved ulike prosesser blir tilsatt mineraler og kjemikalier og gjort holdbare ved å brennes på høye temperaturer.

Å fremstille keramikk er en av de eldste mennekelige ferdighetene vi vet om, håndverket stammer helt tilbake til tidlige steinalderkulturer. Tradisjonellt var det kvinner som var pottemakere og keramikk har spillt en betydelig rolle innen brukskunsten i de fleste kulturer. Det antas at enkle hverdagskar ble laget hjemme på gårdene hos folk, mens finere bordserviser ble laget av spesialister. Før i tiden var det vanlig å lage gjenstander av leire fra nærområdet, mens nå til dags er det vanligst å kjøpe materialene ferdig til bruk.

Fremstillingen av leire dreier seg i korte trekk om formgiving av bløt leire, som deretter tørkes, etter det kan den dekoreres med beggitning før den tørkes helt og brennes. Da leiregodset kommer ut av ovnen kan overflaten dekoreres med glasurfarger og bli tilsatt klar glasering før den brennes igjen. Temperaturen leiren brennes på varierer i henhold til hvilken type leire og tilsettninger man bruker og brenningen foregår som oftest i spesialovn. Tilberedelsen av massene, farger og glasur varierer også med hvilke stoffer man jobber med, men råstoffene brukes alltid i firnkornet form og gjennomgår en homogenisering, som oftest ved å tilsette vann.

Man kan bearbeide leiren på forskjellige måter med hendene, mest kjent er dreieteknikken, men man kan også bruke pølseteknikk, plateteknikk, relieff, støping eller ved hjelp av ulike verktøy. Det kreves kunnskaper om verktøy, materialer, magring og brenning når man lager keramikk, desto tynnere karveggene er i det man lager, jo større sjanse er det for at det kan sprekke når det skal brennes.

I industrien er produksjonen somregel helautomatisk, i vanlig fremstilling av servise og lignende brukes gipsformer støpt over en modell til formingen og teknisk fullkomne sjablonger, stempel eller trykkmetoder til dekor. Øvrig behandling av materialene blir gjort i blanding- og elte-maskiner, mens glasurer og farger gjerne blir produsert i egne spesialfabrikker.

-Bia


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 + 16 =