Beskyttelsesbriller kan redde synet ditt

Stadig flere kommuner skyter opp sitt eget fyrverkeri, som her i Drammen som i år bruker 100.000 kroner. Foto Jan Arne Dammen

Uvettig bruk av fyrverkeri fører hvert år til personskader og branner. Ved fjorårets nyttårsfeiring ble det registrert 56 uhell og 43 personskader med fyrverkeri.

Pinneraketter forbudt

For ti år siden ble pinneraketter forbudt i Norge. Effekten kom umiddelbart: Antallet alvorlige øyeskader ble redusert – og siden har det holdt seg lavt. Likevel får flere personer alvorlige skader i forbindelse med bruk av fyrverkeri hvert år. Felles for de aller fleste av disse, er at de ikke bruker beskyttelsesbriller.

Bruk beskyttelsesbriller

I forbindelse med nyttårsfeiringen i fjor ble det innrapportert ni øyenskader ved landets sykehus. Tre av disse var alvorlige og en måtte fjerne øyet. Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.
-Mange av personskadene knyttet til fyrverkeri kunne vært unngått dersom flere brukte beskyttelsesbriller ved oppskyting, påpeker administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk Brannvernforening på deres hjemmeside.

Stadig flere kommuner skyter opp sitt eget fyrverkeri, som her i Drammen som i år bruker 100.000 kroner. Foto Jan Arne Dammen
18 års grense

Han ber ellers publikum om å respektere aldersgrensen på 18 år for kjøp og bruk av fyrverkeri. Unntaket er mindre stjerneskudd som har 12-årsgrense. Han ber også alle som skal skyte opp fyrverkeri om å lese bruksanvisningen nøye. Forhandlere skal være sertifisert for salg av fyrverkeri og her kan det være gode råd å få.

Sikkerhverdag.no finner du fyrverkerireglene og andre gode råd før nyttårsaften.

Av Jan Arne Dammen

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × one =