650 millioner i uværskader i 2018 – høstflommen i Oppland og på Vestlandet topper

650 millioner i uværskader i 2018 - høstflommen i Oppland og på Vestlandet topper

Forsikringsselskapene betalte ut omtrent 650 millioner kroner for skader forårsaket av uvær i 2018. Høstflommen i Oppland og på Vestlandet var den dyreste hendelsen.

Den dyreste værhendelsen i 2018 var høstflommen i Oppland og på Vestlandet, som antagelig kostet nær 150 millioner kroner. Høststormen Helene, som først og fremst rammet Vestlandet og Sørlandet, kostet omtrent 100 millioner.

– Selv om 2018 ikke ble noe rekordår når det gjelder naturskader ser vi en klar tendens til økende skadeomfang på grunn av klimaendringene, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.
650 millioner

Til sammen betalte forsikringsselskapene ut omtrent 650 millioner kroner for skader som skyldtes storm, flom og skred i 2018, ifølge beregninger Gjensidige har gjort. I det dyreste året det finnes statistikk for – 2011 – ble det til sammenligning utbetalt 2,9 milliarder kroner, regnet i dagens pengeverdi.

Lite uvær, men mye vær

Selv om det ikke ble mange kostbare naturskader i 2018, vil ikke året bli husket med udelt glede i bygningsskader som følge av mye snø på taket. Den lange og tørre sommeren forårsaket store skader på avlinger i landbruket.
-Vi har opplevd mye uvanlig vær i 2018, og dette føyer seg inn i et mønster som har blitt stadig tydeligere de siste årene, sier Baastad.

Nedre Eiker kommune var først i landet med å ta i bruk det nye flomsikringssystemet «Flood Grating» som er utviklet ved NTNU i Trondheim.
Dyre stormer

Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25.000 skader. Erstatninger knyttet til uvær det året beløp seg til 2,9 milliarder kroner i dagens pengeverdi. På andreplass kommer 1992, med skader for 2,2 milliarder 2018-kroner. Også da var det storm og stormflo som utløste de fleste skadene. Av de 10 dyreste uværsårene siden 1980 har 7 kommet etter 2010, skriver Gjensidige i en pressemelding.

Flomvern i Nedre Eiker

Gjensidige.no 

Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × 3 =