Bernini

Bernini

Skaperen av barokkens Roma

Italienske Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) var barokkens største multitalent, han var billedhugger, arkitekt, maler, tegner og scenograf. I tillegg til dette restaurerte han antikk skulptur, han var også forfatter, karttegner, designer og lagde fyrverkeri.

Bernini ble født i Napoli (nå Italia), men familien flyttet til Roma i 1605-1606. Hans første lærer var hans far Pietro Bernini (1562-1629) og de arbeidet sammen mens Bernini var ung. Sønnen ble etter hvert en anerkjent kunstner og kunne etablerte sitt eget verksted med elever og assistenter på egenhånd.

Den første fullmodne barokke skulpturen San Sebastian (1616-1617), regnes som Bernini’s første selvstendige verk, uten spor fra farens stil. Med sin tekniske virtuositet overgår Bernini marmorets grenser og fornyer skulpturen da han omskaper litterær tekst til et levende teatralsk drama i skulptur. Bernini blir omtalt som barokkens mesterregissør fordi han gjorde Roma til «det store verdensteater».

I løpet av Bernini’s liv levde han under 10 paver og han jobbet for 8 av dem. De tre viktigste er 1600-tallets store «byggepaver»: Urban VIII Barberini, Innocens X Pamphili og Alexander VII Chigi. Paven Urban VII utnevnte Bernini til offisiell pavelig kunstner og i 1629 ble Bernini også sjefsarkitekt over Peterkirken, hvor han skapte masse verk i sammarbeid med assistentene og elevene sine.

Når du er i Roma kan du ikke unngå å se hans kunstverk, de er ikke bare synlige i kirker, palasser og museer, men også i selve byrommet. For «vannets venn» Bernini har også satt sitt preg på mange av Roma’s fontener med et perfekt samspill mellom marmor og vann.

Til og med her hjemme har Bernini satt sine spor. For selv om alle de fire utkastene til fasaden til Louvre, som Bernini utformet da han var i Paris i 1665 ble forkastet, ble det første brukt av arkitekten Emil V. Langlet i utformingen av fasaden til Stortingsbygningen i Oslo (1861-1866).

-Bia


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 + sixteen =