De slår med nebbet og er raske som smeder

Smeder Ole Magnus Hafton, fra Etnedal. Odd Kloppbakken fra Dokka. Inger Johanne Fjøsne fra Slidre. Jan Wictor Svendsen fra Ski. David Gonzales fra Barcelona og Øystre Slidre. Finn Jostein Aalstveit fra Hemsedal og Gustav Berger fra Skrautvål. Foran sitter smed og læremester Knut Olav Dokken. Smi mens jernet er varmt . Foto Roy Myrland Langsveien.no

Valdres Folkemuseum er det levende folkekultur! I løpet av året arrangerer det aktive og populære museet kurs for å lære bort og holde vedlike generasjoners arbeidsmåter og håndverk.

I de kalde og mørke vinterkveldene nå i februar arrangerer Valdres Folkemuseum og bygningsvernleder Odd Arne Rudi smikurs for unge og voksne. Det skjer i verkstedet på museumsområdet på Fagernes.

Bildet over. Smikursdeltagere på Valdres Folkemuseum. Fra venstre: Ole Magnus Hafton, fra Etnedal. Odd Kloppbakken fra Dokka. Inger Johanne Fjøsne fra Slidre. Jan Wictor Svendsen fra Ski. David Gonzales fra Barcelona og Øystre Slidre. Finn Jostein Aalstveit fra Hemsedal og Gustav Berger fra Skrautvål. Foran sitter smed og læremester Knut Olav Dokken. Foto: Roy Myrland / Langsveien.no

Det er smeden Knut Ole Dokken fra Lomen i Vestre-Slidre som er lærer. Knut Ole Dokken er en av landets ledende kunst-smeder (se her). Med mange års erfaring og både kunstfagskole og pedagogikk i “bøtter og spann” i sekken, er han en særdeles skikket læremester.

Allerede første kurskvelden lærte elevene å smi mens jernet var varmt. De ble raskt satt i gang med esser og verktøy.

Etter en kort verktøy- og material-lære ble essene fyrt opp og jernet glødet. En av detaljene i verktøyinnføringen var at den spisse enden av smihammeren heter nebbet. -Det blir brukt til å jevne ut grovslagene på arbeidsstykket.

 

Første arbeidsstykket de lærevillige ble satt til å gjøre, var ei “rake” til bruke i kullfyrt esse.

Knut Ole Dokken tegnet og forklarte.
Legg merke til fagmannens arbeidsstilling. -Emnet holdes med venstre hånd, mot høyre side av kroppen, på ambolten. Rett under hammeren i høyre hånda
Emnet i essa.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 + twelve =