Dønn ærlig om UiV. -Det er unikt mange dyktige, engasjerte og positive ungdommer i Valdres!

Brødrene Østemann ung i valdres fagernes kulturhus musikal uiv
 (UiV) Ung i Valdres spilte i forrige uke en gnistrende god musikal i Fagernes Kulturhus.
Om UiV

Grunntanken til Ung i Valdres er at hver ungdom er en ressurs og skal ha følelsen av å mestre og lykkes. Samtidig som ungdommene får trygghet og tilhørighet. Med dette som “mantra” har Ung i Valdres gjennom flere år satt i gang mange gode og populære aktiviteter. Ung i Valdres har base på Valdres videregående skole og er for ungdom i alderen 15-21 år. Leder for UiV er Ørnulf Juvkam Dyve.

“Brødrene Østermann”

Musikalen “Brødrene Østermann” ble en formidabel manifestasjon av at Valdres er full av talentfulle unge og særdeles dyktige musikere, dansere og skuespillere. Når en så plusser på at målprisvinner, tekstforfatter og popmusiker, Ørnulf Juvkam Dyve, er leder for UiV og har oversatt og bearbeidet all musikk og sang i musikalen, er det garantert “Yatzy” i 6’ere når terningene trilles!

Figurene i stykket var både lune og godt gjenkjennelige for publikum. Det var nok  muligens noen med tilsvarende livserfaring i salen og som kjente noen ungkarer med helsetrøye, griske søsken eller et rivjern av ei flott husholderske.  Skuespillerne på scenen trivdes og var tydelige i sine roller. Replikkene var krydret med ordspill og finurligheter og poengene satt perfekt!De snakket valdresdialekt alle sammen!

Regissør Bente Nordli Holden er dyktig som få andre, til å produsere forestillinger med unge og amatører. Hennes solide og gode erfaring både i Ung i Valdres og på “de skrå bredder” ellers i dalføret, preget oppsetningen. Den var presis og med en kommunikasjon fra skuespillerne, som nådde helt fram til bakerste benk og inn i sjela der. Bente Nordli Holden er en stor kulturresurs i Valdres. Hun imponerer gang, etter gang, med sine oppsetninger. “Brødrene Østermann” var absolutt ikke noe unntak. Hun spiller virkelig andre gode!

Musikerne bak sceneteppet leverte som proffer, under ledelse av Odd Arne Erlandsen.

Det var presisjon i musikken, den “satt som ei kule”, både til sang og dans. Sindre Tronrud sitt fiolinspill var det nasjonal klasse over og Espen Austdal sine sangsoloer og gitarspill var både minneverdig og flotte.

Danserne var instruert av Kelli Haugen. De var vel verdt å følge med på, når de “rula” på scenen. Det var presisjon og kraft i fengende “turer” og steg, gjennom hele forestillingen.

Koret i forestillingen var gjennomført helstøpte! De var presise og bekledde forestillingen med vidunderlig klang og et melodisvøp, som var deilig å høre på.

Scenemannskaper, sminke og andre som bidrog til forestillingen, hadde tydeligvis alle både forberedt seg godt og gjennomførte sin jobber glimrende. Forestillingen ble produsert på en måte det står stor respekt! -“Gjennomførere”, som virkelig gjør jobbene sine under korte hektiske musikaldager, er det tydelig at Ung i Valdres er privilegert å ha med på laget. Det tegner til å bli meget godt gjennomførte festivaler og arrangementer i dalføret i årene som kommer! Teknisk ansvarlig Lars Isachsen Jemterud, har både erfaring og evne til å produsere. Det hadde han tydlig lært bort til årets UiV’s scenemannskap, forestillingen gled perfekt!

De meget talentfulle skuespillerne.

Alle presterte og gjorde sine roller med stor innlevelse. Det var en snodig opplevelse å “våkne” etter forestillingen og komme på at det var ungdom på en videregående skole som hadde underholdt. De tolket og spilte rollene med solid innlevelse. De var som profesjonelle entertainere og skuespillere alle sammen!

Det var ei spesielt stjerne som skinte og blinket så klart, så klart, i forestillingen

Anne Heidi Kvam Hillestad fortjener både et og to store klapp på sine unge skuldre. Det ene for sitt dyktige skuespilleri. Det andre for sin gode forståelse av rollen hun briljerte i og hvordan hun forvalter sitt store talent. Hun hadde den bærende rollen gjennom hele stykket, med sangnummer og tekster hele veien og bidrog også med spill på munnharpa.

Litt skryt, sånn helt på slutten av denne artikkelen, går til “sjefen sjøl”.

-Ørnulf Juvkam Dyve sine prestasjoner innen sang og musikklivet i Valdres og Norge, er det mange som har hatt glede av. “Skrukke-flygelet” og forfatterpennen håndterer han glitrende bra, som få andre gjør det, mellom  Grense Jacobs elv og Lindesnes. Den smittende danse- og musikkgleden, med tekster som er både underfundige, artige, skarpe og ekte, har han bidratt med i årevis i Staut. Nå har han gått et steg lengre og “lært” opp ca 100 unge valdresungdommer til å formidle glede og stor kunst på samme måten!

-Positivt fellesskap, konsekvent dialektbruk på scenen, sammen med bruk av artige tekster og “smittende” musikkglede, som går rett inn i hjertet og sinn til publikum, er ikke hverdagskost at en gjeng med “teenagers” leverer!

Dønn ærlig. -Det er unikt mange dyktige, engasjerte og positive ungdommer i Valdres!

Takk til dere alle for en flott forestilling.

Roy Myrland 12.02.15

Mobilbilder fra forestillingen under

 

 

 

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × three =