Ny gondolbane åpnet i Narvik

Ny gondolbane åpnet i Narvik

Narvik sin nye gondolbane er nær 1,2 km og byr på en helt unik utsikt over by og fjord. Gondolbanen er designet av Porsche. På kun 4 minutter bringer gondolen deg vel 650 meter over havet, til Narvik sin Øvre Fjellheisrestaurant.

– Denne er vi virkelig stolt av. Vi kan ta 1.600 passasjerer i timen, og det er 10-seters gondoler med plass til ski, sykler, barnevogn eller rullestoler, sier en stolt daglig leder for Narvikfjellet, Florian Aschwanden.

Heis og parkering

Narvikfjellet AS har investert ca. 80 millioner kroner i den nye gondolbanen som bringer passasjerene fra det nye «hjertet» i Narvikfjellet, kalt Skistua, til Øvre Fjellheisstasjon. I tillegg er det bygd parkeringsanlegg for om lag 260 biler ved Skistua og Nedre Fjellheisstasjon.
Den sveitsiske leverandører Bartholet har i tillegg gitt tilbud på en byheis som kan kobles rett på denne nye gondolen. Byheisen vil kunne bringe passasjerene rett fra gate 1 i Narvik sentrum og opp via dagens Nedre Fjellheisstasjon til topps, men det er et prosjekt som så vidt er i en start-fase.

Den nye gondolen i Narvik er designet av Porsche, stillegående og har kapasitet til 1.600 i timen. (Foto: Jan-Arne Pettersen).
Stillegående

Kapasiteten er seks ganger større enn med gammelgondolen. Og den kan økes til 2.400 per time ved anskaffelse av flere gondoler.
– Den nye gondolen er helt stillegående og komfortabel. Den er også romslig, og ski, sykler og lignende tas inn i gondolen. Ingenting skal henge utpå, med den risiko det utgjør for tur- og skiløypene under, sier Florian Aschwanden.
Den nye gondolbanen tåler vær og vind på en helt annen måte enn de gamle gondolene.
– Stiv kuling og 15 sekundmeter er ikke noe problem, sier han.

Lofoten og Tromsø

Det er første gang sveitsiske Bartholet bygger heis i Norden. Selve bygget på Øvre Fjellheisstasjon er tegnet av Tromsø-arkitekten Snorre Stinessen og levert av Ofoten Mek. Thore Magnussen & Sønn AS fra Lofoten står for grunnarbeidene, og rådgivningsselskapet Indira AS for byggeledelse. Strands Elektriske AS i Narvik for alt elektrikerarbeid.

Gondolen koster i sum ca. 80 millioner kroner, er levert av sveitsiske Bartholet, og byr på fantastisk utsikt. (Foto: Jan-Arne Pettersen)

Gondolbanen er finansiert som sveitsisk eksportkreditt i Credit Suisse, og Sparebanken Narvik står for toppfinansieringen. Stiftelsen Forte Narvik er hovedeier i Narvikfjellet AS, med det kommunale eiendomsselskapet Narvikgården AS som medeier.

Les mer på Forte Narvik


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 − 14 =