Kampen mot full likestilling – Kvinnedagen 8.mars

Birgitte Holmsen fra Larvik leder prosjektet NHF UngVoksen Foto Jan Arne Dammen

Hvorfor må vi kvinner alltid bruke opp vår dyrbare tid og krefter vi har igjen til å kjempe hver kamp mot klokka, mot systemene, vår livstid som sakte renner ut?
Det handler om kampen mot likestilling, for alle verdens kvinner fortjener det! De som lever og de som kommer etter, skriver prosjektleder for NHF UngVoksen Birgitte Holmsen i en pressemelding!

Ble heiet på

Gratulerer med dagen til alle kvinner der ute! Til deg som har en strålende jobb karriere for det har kostet deg blod, svett og tårer, så du vet at det ikke er enkelt å stå på toppen som kvinne for der er det få! Du er et forbilde for kvinner som vil nå toppen, stå på. Til deg som skulle trene deg så god at du skulle stå øverst på pallene når det gjald så mest i din idrettsgren. Du trent bort familiesammenkomster, vennefester for du som kvinne måtte vise gang på gang at det går an å være topptrent verdensmester som kvinnelig utøver. Det koster deg dyrt. Men tilslutt ble du heiet på.

Kamp mot overlegen

Gratulerer med dagen til alle kvinner der ute som kjemper sin daglige hverdagskamp. En kamp som er livsviktig å kjempe for å ikke gå til grunne. En kamp å kjempe for det meste. En kamp mot klokka, en kamp mot sykdom, en kamp mot landsystemet. En kamp mot feil behandling, du som må overbevise at det ikke er noe galt i toppen men i kroppen. Hvor er da respekten for oss kvinner å bli fulgt opp? Skal vi måtte tåle og bli overkjørt av en overlege?

Rullende – avslag

En rullendedame med 16 års skolegang og endelig kan hun søke seg drømmejobben for å ivareta sin familie på 4. En stor selvfølge for henne å jobb og bidra til samfunnet som alle andre. Avslag etter avslag for hun. En kamp og kjemp mot systemet igjen og igjen. Hvor er respekten og verdigheten hun fortjener? Hva skal hun si til sine søte små? Mamma får ikke lov til å jobbe for hun bruker rullestol. Hvilken holdninger vil da barna få? Vi kvinner må kjempe oss frem til jobbene der ute skal vi nå, for husmorstid er langt forbi nå.

Tar kampen

Vi kvinner vil også ut å ha det gøy på fredagskvelden, men respekten og gleden forsvinner når vi ser inngangsdøren, det er blikk og trapper som sier her kommer ikke dere inn og hva gjør dere ute så seint? En kampe vi må kjempe igjen og igjen. Det kan friste å bare gå men vi må ta kampen nå!!!
Det er flere tusenvis av sterke, tøffe kvinner som har kjempet tappert gjennom en årrekke med mange harde kamper om likestilling før oss. Mange er tapt og mange er seiret og det er en mange flere igjen å kjempe for i tiår frem i tid.

Må stå sammen

Vi må stå sammen kvinner! Respektere våre ulikheter, om vi er karrierekvinne, husmødre, utøver, kjemper mot sykdom, om vi har en funksjonsnedsettelse, er skeiv, sliter med psykiske lidelser, om vi er modeller, rusmisbrukere eller innvandrere. Så er vi alle likeverdifulle kvinner, som vil bli behandlet med respekt, forståelse, bli sett, hørt og tatt på alvor.

Vi må stå sammen og kjempe kampene. Vi skal ikke finne oss i å bli krenket, hånet, ledd av og bli kalt hore eller hemma. Vi skal være den vi er! Vi skal være stolt av å vær kvinne. Kvinner er fulle av kjærlighet og omsorg. Men vi er også full av kamplyst, pågangsmot og villige til å forandre holdninger. Vi er sterke sammen mot full likestilling i hver krik og krok her i vårt landsstrakte land og vår klode!

GRATULERER MED DAGEN KJÆRE KVINNE!
Birgitte Holmsen
Prosjektleder NHF UngVoksen

FAKTA
· Mødre til barn med nedsatt funksjonsevne har lavere arbeidsdeltakelse og jobber mer deltid enn andre mødre.

· Kvinner oppgir i større grad enn menn at de har vært utsatt for diskriminering. Dette gjelder både kvinner med nedsatt funksjonsevne og kvinner for øvrig.

· Tall for 2015 viser at 20 % av kvinner med nedsatt funksjonsevne oppga at de hadde blitt utsatt for diskriminering, mens det for menn med nedsatt funksjonsevne var 14 %

· Det er også en tydelig kjønnsdimensjon her. Mødre som får barn med ekstra omsorgsbehov, har høyere langtidssykefravær sammenlignet med mødre generelt. Forskjellene i sykefravær er lavere hos fedrene. Fedrenes yrkesinntekt påvirkes også i mindre grad av å ha et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn (Brekke og Nadim 2016).

Markeringer 8.mars:

Kvinnedagsmarkeringer i Norge 2019


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

fifteen − fourteen =