Svein Morten Sørensen fra Larvik og Lars Monsen har noe til felles

Svein Morten Sørensen fra Larvik og Lars Monsen har noe til felles

Foto og tekst; Svein Morten Sørensen 26.07.19.

Dette er er ikke et reisebrev fra Lars Monsen – eller beretning om Canada på tvers (eller Norge for den del). Likevel føles det gruelig moro å kunne dele den samme natur- og turgleden! 


Et lite reisebrev fra en helt vanlig mann, som har vært på en solid og minneverdige fottur i Valdres. 

“Bitte litte granne bakgrunn”. – Jeg er en mann på 55 år. Litt sånn bladfyk her i Langsveien.no har jeg prøvd meg på før. Jeg er fra Larvik og mammaen min er fra Fagernes – eller nærmere bestemt Sebuødegården. Der bodde altså mine besteforeldre Anny og Martin Sebuødegården. De hadde støl i Svarhamar inne på fjellet sør for Beitostølen. Hvert år reiste vi til bestemor og bestefar. Gjerne på sommeren eller tidlig høst. Stølen var et fast besøkelses sted. Hver gang vi var der, ble en dag satt av til å gå fra stølen og inn til Tapptjerndalen. Der var det ei hytte som bestefar var med og satte opp. Den ble brukt for de som hadde sauer på fjellet – og andre som kom “rekanes den veien” .

Midt i bilde ligger hytta inne i skogen i Langsua nasjonalpark. 

Av og til var stor familien samlet. Dvs jeg og to yngre søsken – Sverre Martin og Anita. I tillegg var våre søskenbarn med. 

I de siste 45 årene har jeg ikke vært inne i Tapptjerndalen. Heldigvis har jeg Anny – nest eldste søskenbarnet mitt. Hun har bosatt seg i Skrautvål sammen med han Halgeir. De har også støl på Svarhamar. Det har vært et ønske for meg å komme meg inn til Tapptjerndalen igjen. Og denne sommeren ble det en mulighet.

Det var stort å gå inn på fjellet og gå innover mot det lille, men så minneverdige stedet. Noen fjellpass kjente jeg igjen andre ikke.

Bak oss – nede i dalen er Tapptjerndalen


Jeg huser jeg var veldig fasinert over at under krigen ble to norske soldater skutt her inne – like ved hytta til bestefar. Det ble satt opp minnestein over de to soldatene

Innskrift : De gav sitt liv for fedrelandet Kjell Skogly født 9/4-24 Rolf Aarebø født 3/4-25 Falt ved Tapptjerndalen 14/6-44

 

Når vi kom oss inn i hytta var det å gå gjennom hyttebøkene for å finne ut når var jeg her første gangen.

August 74

Jeg var også inne året etter, da sammen med en større flokk. Det er litt artig å se på datoen. Denne turen vi går nå er 22 juli 2019. Bomma med en dag og ett år på 45 års jubileum.

Det er mange minner som strømmer på. Som sagt – ingen Norge eller Canada på tvers tur, men en liten stor dag for en helt vanlig mann.

Tusen takk Anny, Halgeir og kona Hilde. Vi kom oss inn.

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 − 18 =