Storspillemann, på stor vegg, av stor kunstner.

Storspillemann, på stor vegg, av stor kunstner.

Foto, tekst og video av Roy Myrland 7. september 2019.

Videointervjuer i bunn av artikkelen

Jøger Sagahaugen (1816-1902l (bildet over) , var fra Rogne i Øystre-Slidre. Storspillemanen, som en gang var “rockestjerne” i dalføret, er i dag blitt stree art, i stort format på Fagernes.

Det er en av landets aller dyktigste street art kunstnere, Martin Whatson (bildet over) , som skapte verket.
Det er en av landets aller dyktigste street art kunstnere, Martin Whatson (bildet over) , som skapte verket på en gavelvegg sentralt i bygdebyen.

Portrettet ble til under Fagernes Byfest og ideen til maleriet var det kultursjef Renate Remme Øverseth, som hadde.

(Se flere av hans fenomenale verker på hjemmesiden her)

Det gikk med x antall sprayboxer og publikum kunne følge arbeidet til den store kunstneren, etter som portrettet kom fram på veggen.

Martin Whatson og Ole Aastad Bråten Jøger Sagahaugen Fagernes byfest. Foto Roy myrland

Spillemann og museumsdirektør ved Valdresmusea, Ole Åstad Bråten (til høyre på bildet over) , har vært med i forarbeidet, sammen med kunstneren.

De to kreative sjelene, har sammen funnet fram til historia om den ordrappe og legendatiske Jøger Sagahaugen (se og hør mere i video under).

 

Utdrag fra bygdebok: Jøger Thorsteinsen fra Mørken (Fredstad) var husmann på Sagahaugen fra ca 1850. Jøger (Jiggjer) var ein stor sterk og uvanleg dugande arbeidskar til langt opp i alderdommen. Dessutan var han god og sikker i replikken, så mange hermer lever att etter han. Men først og fremst er Jøger hugsa som ein stor SPELLEMANN. Jøger gav slåttane “Sagahaug-utforming ” som Olav Moe brukte senere.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × two =