En ny juletradisjon – hvite stjerner gir kreftpasienter håp

En ny juletradisjon - hvite stjerner gir kreftpasienter håp

I julen henges det opp tusenvis av stjerner på norske sykehus, gitt av folk i hele landet. Når du gir en gave til forskning, henges det opp stjerner på et sykehus du velger.

Kjersti Rylandsholm (bildet) tilbrakte store deler av julen i fjor på Radiumhospitalet. Da pleide hun å se på stjernene som hang i vinduet.

«Det er veldig godt at det er så mange som bryr seg», forteller Kjersti. I fjor var hun kreftsyk og måtte tilbringe store deler av desember på Radiumhospitalet. Få måneder i forveien fikk hun den tøffe beskjeden. Hun hadde fått kreft. Spredning til lymfene under armen og i halsen. Dermed ble ikke julen som Kjersti er vant til.

Dessverre er det mange som har det slik. Mens de fleste teller ned til en tradisjonsrik feiring med familie og venner, er det andre som gruer seg til hele desember. For dem som får en kreftdiagnose blir livet snudd på hodet. Og vil kanskje aldri bli det samme.

Uansett om du skal tilbringe julen på sykehus eller hjemme, skal du ikke behøve å føle deg alene.

Vis omtanke

Den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig. Heldigvis er det mange måter å gjøre det på. Vi kan for eksempel gi av tiden vår. Ta opp telefonen, dra på hjemmebesøk eller hjelpe til med et ærend. Vi kan engasjere oss som frivillig. Gi penger til en veldedig organisasjon. Eller vi kan sende en stjerne til noen som må tilbringe julen på sykehus.

Sistnevnte er det mange tusen nordmenn som velger å gjøre. Ofte vet de ikke til hvem, hvor pasienten ligger eller hvordan det kommer til å gå med vedkommende. Men det som er sikkert er at noen får glede av stjernen, at den kan gi håp, julestemning og trøst i en vanskelig stund. Pengene vi samler inn går til forskning som kan redde liv.

For seks år siden var 19 sykehus med på Kreftforeningens julestjerneaksjon og det ble hengt opp nesten 500 stjerner. Denne julen skal rekordmange 99 sykehus og sykehjem delta, og vi har et mål om at 15 000 stjerner skal lyse opp vinduer og korridorer over hele landet. En formidabel økning med andre ord.

En folkedugnad

Det er gledelig å se at så mange ønsker å bidra, men vi kan ikke gi oss der. Hvert år rammes om lag 34 000 personer av kreft i Norge. En del av disse må gjennomgå tøff kreftbehandling i julen. De ofte lange og avanserte kreftbehandlingene tar aldri ferie.

Å gi bort en stjerne har blitt en ny juletradisjon. En tradisjon som bidrar til håp og glede for medmennesker som har det vanskelig. Nå ønsker vi at enda flere engasjerer seg. En stjerne i vinduet gjør ikke frisk, men den er et lite lyspunkt som minner om at du ikke er alene.

I år skal Kjersti feire jul hjemme, og det er hennes tur til å sende en stjerne. Hun sier: «Jeg vet hvor mye det betyr. Bak hver eneste stjerne står et menneske som bryr seg».
Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen

Gi en stjerne her

Hva er julestjerneaksjonen?

Kreftforeningens julestjerneaksjon har som mål å:
* gi håp og glede til de som må tilbringe tid på sykehus i julen og adventstiden
* samle inn penger til kreftforskning og henge opp julestjerner på sykehus over hele landet

Fakta om julestjerneaksjonen

* 99 sykehus og sykehjem er med på julestjerneaksjonen 2019, mot 76 i fjor.
* I fjor ble det gitt 15 400 stjerner og 4,7 millioner kroner til forskning.
* Hvert år får om lag 34 000 nordmenn kreft. Sykdommen er blant de hyppigste dødsårsakene i Norge.
* Per 31. desember 2018 var det 283 894 menn og kvinner i Norge som har eller har hatt kreft.
* 41 086 kreftpasienter var innlagt ved norske sykehus i fjor.
* Antall nye krefttilfeller i Norge i 2018: 34 190.
Kilder: Kreftregisteret og SSB.


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × five =