Frittgående høner, sjølbetjent egg-salg og "kystgrisene".

 

Silja og Geir går søndagsturen sin i hønseflokken, som snart får en flokk med "kystgris", som nærmeste nabo på jordet.

frittående høner berven gård eggsalg kystgris kyst-gris foto roy myrland

På Berven gård på Brunlaneset i Larvik kommune er hønene lykkelige og egga velsmakende. Hønene går stort sett i innhegningene, men de trives godt utenfor også, der virker det som om graset er litt grønnere for de fjærkledde.

Stut okse høylandsfe brunlanes larvik vestfold horn kuhorn foto roy myrland

Her langs Berviveien trives også høylandsfeet og om litt blir det også "frittgående griser" i området. Egg-kundene på Berven gård kan sjøl se og oppleve hvordan hønene sparker bakover og kakler i flokk, før både hvite og brune egg verpes.  

Silja Valand Eggsalg Berven gård Landbruk kortreist mat Brunlanes LArvik Foto roy myrland

Høneflokken er delt i flere "familier" på gården og uteplassen er "vide verden".  -Vi er nå i prosessen for å få Debio-godkjenning og hønene er enn så lenge mest for trivsel og hygge, men etterspørselen øker stadig, så vi får se hva som skjer videre, forteller Silja Valand.

Geir Berven og Silja Valand Berven Gård Foto roy myrland

De er sammen om det meste, men Geir Berven er kun "hjelpemann" i hønsegården. -Dette er Silja sitt prosjekt, forteller han.

Det er ca. 100 høner og noen få haner i flokken, som både er fine i fjøra og kjappe i bevegelsene i den friske april-lufta. De nyspirte grønne stråene og fristende smådyr i jorda, sørger for solgule plommer og sunne dyr. De trives også godt inne i det lune og varme hønsehuset hvor økologisk for og stødige vaggler venter. Silja forteller også at om noen få uker vil deler av jordene bli inngjerdet og en solid griseflokk vil få friheten til å kunne grave med trynene og kose seg i "fri dressur" i sommer. -"Kyst-grisene" fra Bervibygda her på Neset vil være slakteferdige mot høsten, så det er bare å stikke innom, vi har bestillings-blokka klar ved egga, avslutter Geir søndagspraten, før han hjelper til med egg-plukkingen og foringen av de trivelige hønene. 

eggeeske egg eske eggpakning frittgående høner øko egg foto roy myrland

Eggsalget er selvbetjent i den gamle potetkjelleren på gården. Ønsker du å legge turen innom for å handle egg eller "kakkle" med hønene? Rett ved her er det:https://www.google.no/maps/place/Gunnars+verksted/@58.9986905,9.9118993,17z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0x568d8513a8aabc8c?hl=no

øko grisekjøtt brunlanes larvik vestfold frittgående riser foto roy myrland

Bestill "Kystgris" nå.

egg

 

Foto og tekst: Roy Myrland 25.04.16